Sci-fi regényekbe illő jelenetnek lehettek tanúi a szlovákiai Nyitra és Pozsony nemzetközi repülőterei között 35 pecig, mert egy repülő autó prototípusa volt megfigyelhető a légtérben – minderről a BBC számolt be olvasóinak.

A levegőben a jármű egészen szép, 170 kilométer/órás utazósebességet képes elérni. Az AirCar prototípusa egyenlőre két személy szállítására alkalmas, együttes súlyhatára 200 kilogramm. A repülő autónak a fel- és leszálláshoz kifutópályára van szüksége.

Amint az írásban olvasható az AirCar névre keresztelt hibrid autó-légijármű egy BMW-motorral és normál benzinszivattyús üzemanyaggal működik, amelynek készítője, Stefan Klein professzor.  Az AirCar 1000 kilométert tud repülni 2500 méteres magasságban, és eddig mindössze 40 órát töltött a levegőben. A napjainkban még csodaszámba menő jármű 2 perc 15 másodperc alatt változtatható át autóból repülőgéppé. A keskeny szárnyak az autó oldalai mentén hajlanak be. A Hyundai Motors Europe vezérigazgatója, Michael Cole a repülő autóról egy iparági rendezvényen azt mondta, hogy a „jövőnk részének” kell tekinteni a koncepciót.

Fotó: AirCar (repülő autó)Forrás: AFP/EyePress News