Meleged van? Zavarnak a hőhullámok? Kibírhatatlanok az éjszakák? A folyamatos klímázás miatt magas a nyári rezsi és meg is fázol? Ennél csak rosszabb lesz, ha sürgősen nem változtatunk a szokásainkon, életünkön. A mostani nyár, a hátralevő életed leghidegebb nyara. Ennél csak melegebb lesz. Mert a klímaváltozás valós, azonban alig teszünk valamit, hogy küzdjünk ellene.

Miért is lenne hűvösebb?

Úgy használjuk a benzines és gázolajos autóinkat, mintha nem lenne holnap.

Úgy rendelünk minden haszontalan terméket Kínából, mintha muszáj lenne.

Kivágunk, elégetünk minden fát, ahelyett, hogy modernizálnánk az energiarendszerünket.

Elpusztítunk minden zöld felületet.

Lebetonozunk, beépítjük, térkövezünk, és csodálkozunk ha az árnyékot jelentő fák eltűnnek, ha a méhek eltűnnek, ha az állatok eltűnnek, ha a biodiverzitás megszűnik létezni.

Határozott véleményem, hogy a fenntarthatóság, a globális klímaváltozás elleni küzdelem közel sem csak a politika, hanem az egyén dolga is. Minden embernek kötelessége megkérdeznie saját magától, ő mit tehet ez ellen? Ő mit tehet, hogy ne a mostani nyár legyen a leghidegebb nyara, életünk hátralevő részének?

Például képesek vagyunk lecserélni az autót biciklire, rollerre, tömegközlekedésre?

Képesek vagyunk kevesebb húst fogyasztani?

Esetleg lemondani a távoli helyekről érkező termékekről, és a helyit választani?

Ritkábban ülni repülőre?

Saját környezetünkben zöldíteni, amennyire csak lehet? Miért ne lehetne minden erkély, minden kert, minden terasz egy zöld oázis, és egy valódi méhlegelő (szemben a budapesti gazzal)?

Képesek vagyunk ezeket megtenni, vagy elfogadjuk a tényt: ennél csak melegebb nyarak várnak ránk.