Mikor 2020 novemberében ellátogattam a Kórház téren található Piccola Toscana étteremben, nem gondoltam volna, hogy ezt a cikket csak fél évvel később fogom megírni. Azonban közbeszólt a koronavírus, jöttek a szigorú korlátozó intézkedések, valamint le- és bezárások. Hála az égnek, az élet lassan de biztosan visszatért a normál kerékvágásba, mi pedig ismét ellátogattunk az olaszos étterembe. Másodjára sem csalódtunk.

Sok kóstolós, éttermeket bemutató cikket írtam már jómagam is (persze kollégám Szabó András jóval többet), azonban a Piccola Toscana esetében elég talán egyetlen dolgot megírnom:

törzsvendéggé váltam.

Nem nagyon telik el úgy hét, hogy legalább egyszer ne menjek el hozzájuk ebédelni, de ha tehetem megyek többször is. Persze elfogult vagyok, hihetetlenül szeretem a pizzát, annak is az olaszos, kemencében sült, vékonytésztás, mozzarellás változatát (tehát nem a magyar verziót), ezen a helyen pedig pont ilyet kapok. Már látványra is szemet gyönyörködtető darabról van szó, a látványnál pedig csak az íz pompásabb. Hála az égnek egyébként az elmúlt években Pécsett (olaszos)gasztronómiai-forradalom zajlott, egyre több helyen ehetünk igazi olasz pizzákat és tésztákat, de nekem ez lett a személyes kedvencem. Ráadásul túl a finom ízeken, számos más aspektusa is van a dolognak, hogy amikor csak tehetem náluk ebédelek.

Egyfelől szimpatikus és kedves a kiszolgálás, olyan, amilyet az ember szeret egy vendéglátóhelyen.

A kerthelyiségben mindig olyan érzésem lenne, mintha csak Toscana egyik csodás kis városkájában lennék, nagyon jól jön vissza a mediterrán hangulat, a fehér falakkal, a napvitorlákkal és a növényekkel.

A belső tér is igényesen és szépen lett kialakítva, a már-már rusztikus hangulatú mosdó ténylegesen extra.

És az sem mellékes, hogy a napi menü ára több, mint kedvező: 1650 forint, ami az a.) és b.) menü esetűben leves, főételt és desszertet tartalmaz, a c.) menü pedig napi pizzát és limonádét vagy jegesteát takar. Persze a kedves olvasó mondhatja, hogy van ennél olcsóbb menüs hely is a városban, ami tény, azonban a Kórház téren olyan különleges olaszos ételeket kóstolhatunk meg, melyek azért nem feltétlenül mindennaposak, cserébe hihetetlenül finomak.

Persze az étlap nyújtotta lehetőségeket is kipróbáltuk már, bizton állíthatom, hogy annál jobb lazacot még sehol sem ettem, mint itt.

Egyértelműen látszik a helyen, hogy maximális minőségre törekednek, legyen szó az ételekről, a kiszolgálásról, a megjelenésről, a bútorokról, a hangulatról, és ez rendkívül pozitív, hiszen érződik, hogy mindenki profin végzi a munkáját, legyen szó a szakácsokról, a felszolgálókról, az üzletvezetőről vagy a tulajdonosról.

Ez a fajta maximalizmus és profizmus pedig egyenes út ahhoz, hogy magas minőségű ételeket kínáljanak, és a legapróbb részletekre is odafigyeljenek.