Immár negyedik éve, hogy Feked vendégházát egy héten keresztül betölti a gyerekzsivaj és egy nyári tábor keretében a faluban élő, valamint a lakók leszármazottjaiból álló gyerekek egy kellemes hetet töltenek el együtt. Idén erre az elmúlt héten került sor. A tábor szervezői ezúttal is Feked alpolgármestere, Peck Tibor, valamint felesége, Peck Réka voltak.

A tábor egyik legfőbb célja, hogy azok a gyerekek, akik rendelkeznek fekedi felmenőkkel, lakóhelyüktől függetlenül találkozzanak, megismerjék egymást, a falut, valamint annak környékét. Az idei évben körülbelül 30 gyerek gyűlt össze a táborban, a fekediek mellett Pécsről, Gödről és Budapestről is érkezett résztvevő. A magas létszám a tavalyi évek sikerei mellett annak is köszönhető, hogy a falu pályázati úton támogatást szerzett a tábor megszervezésére, így a gyerekek minimális önrész megfizetésével vehettek részt rajta.

A tábor minden évben valamilyen tematika köré épül, három éve a német nyelv és szokások, két éve a foglalkozások, tavaly a gasztronómia volt a középpontban. Idén a túrázás volt a fő tematika. A gyerekek minden nap gyalog mentek el egy környékbeli településre, megtekintették Véméndet, megkóstolták a geresdlaki gőzgombócot, sőt, egy éjszakát Ófaluban töltöttek el sátrakban. Annak ellenére, hogy a legfiatalabb táborozó hat éves volt, nagyon jól viselték a hosszú gyaloglásokat is (ezt tapasztalatból mondom, ugyanis – mivel anyai ágon a felmenőim fekediek – magam is részt vettem felnőtt kísérőként a táborban). A hosszú séták után pedig az éjszakai alvás is könnyebben ment. 🙂

Természetesen a program nem merült ki a kirándulásokban, a gyerekek részt vehettek állatsimogatáson, betekintést nyerhettek a pacskerkészítés, a méhészet és a gyertyaöntés rejtelmeibe, ezenkívül megtekinthették a falu templomának készülő, új freskóját. Az utolsó napon pedig egy akadályversenyen adhattak számot arról, hogy mit tanultak az idei évben, majd egy tábortűzzel zártuk a hetet. Nem maradt el továbbá a már hagyományosnak nevezhető táborzáró faültetés sem, ezúttal egy tulipánfa került a fekedi parkba.

Összességében kijelenthető, hogy a nyári tábor remekül sikerült, a különböző helyről érkező és eltérő életkorú gyerekek jól megértették egymást, és mindenki remekül érezte magát, a kísérőknek pedig kifejezetten örömteli volt egy ilyen érdeklődő és együttműködő csapattal együtt dolgozni. Így ezek után nem tudok mást mondani, mint, hogy remélhetőleg találkozunk jövőre ugyanitt ugyanekkor!