Több alkalommal is életveszélyben lévő kutyakölyköket találtak az autópályákon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei.

A pénzügyőrök április végén az M1-es autópálya ácsi szakaszán ellenőriztek egy nyolc utast és két utánfutót szállító kisbuszt. Az utánfutók átvizsgálásakor találtak egy zárt, fém szerszámosládát, amin néhány keskeny nyílás is volt, de ezek többségét a csomagok elzárták. Mint kiderült, két Cane corso-jellegű kölyökkutya utazott a levegőtlen ládában, kitöltetlen egészségügyi könyvekkel, csip és útlevél nélkül szállították őket.

A NAV munkatársai értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, és állatkínzás miatt a rendőrséget. Az állatorvos szerint a kutyák 4-5 hetesek, és a szállítási körülmények miatt életveszélyes állapotba kerültek. A rendőrség állatkínzás bűntette miatt indított eljárást.

Májusban a pénzügyőrök még három Bichon, és két tacskó-csivava keverékkölyköt is megmentettek azzal, hogy felderítették felelőtlen szállításukat. A kutyakölyköket alig 4-5 hetes koruk, hiányos oltásuk és nem megfelelő egészségügyi állapotuk miatt elkobozták. Azóta két alapítvány befogadta a kiskutyákat.