Balesetet szenvedett, sérült vagy éppen megkínzott kutyákat, cicákat vesz pártfogásába a Baranyai Radikális Állatvédő Alapítvány maroknyi segítő csapata. A mentett háziállatok orvosi ellátás és több hónapnyi rehabilitáció után kerülnek tőlük új gazdikhoz. Az önkéntesesek által működtetett nonprofit Állatvédő Alapítvány Baranya megyében, elsősorban Pécsett és környékén tevékenykedik. Az alapítvány munkájáról, és a szerzett tapasztalatokról Dezső Kármen alapító taggal beszélgettem.

Milyen cél érdekében jött létre az alapítvány?

Elsősorban az állatvédelmi törvényekben foglaltak betartása, betartatása érdekében, hogy az foganatosítva is legyen, természetesen a megfelelő hatósági szervek bevonásával. Továbbá a szaporító telepek felkutatása, megszüntetése céljából. Mentési munkánk fő célja pedig a nem megfelelően tartott állatok életminőségének javítása. Kitűzött céljaink között szerepel még a külföldi állatvédelmi szervezetekkel való kapcsolat kiépítése, a velük való az együttműködés. Nagyon fontosnak tartjuk az ivartalanítás, az oltások, és a helyes állattartás fontosságának terjesztését a társadalom körében.

Mióta és hány fővel tevékenykedik az alapítvány illetve annak gárdája?

2017 óta dolgozunk így együtt, csapatban, de hivatalosan bejegyzett szervezet 2018-ban lettünk. Alapítás óta négyen vagyunk. Időközben mindössze egy tagcsere történt. 

Heti átlagban mekkora számban van szükség mentésre?

Az esetek száma tulajdonképpen végtelen. Nagyon sok megkeresés érkezik hozzánk, akár személyesen, akár közösségi oldalon, akár telefonon. Sajnos rengeteg, és egyre több a rossz körülmények között tartott háziállat. A napi 8-10 bejelentés sem ritka.

Telephelyre kerülnek a mentett állatok?

Alapítványunknak van egy bérelt telephelye, de jó ideje bajban vagyunk a kutyusok elhelyezésével, mert néhány hónapja bekerült a parvo vírus. Fertőtlenítés ugyan megtörtént, de ez a vírus, akár két évig is elélhet bármilyen kis zeg-zugban. Így jelenleg telephelyünkre csak 100%-osan leellenőrizhető, oltási programmal rendelkező kutyákat tudunk elhelyezni. Ideiglenes befogadóknál helyezünk el kutyákat, ahol rehabilitálódnak, gyógyulnak, szocializálódnak. Sajnos az ilyen befogadó ritka, mint a fehér holló. 

Mi jelenti az alapítvány számára a legnagyobb gondot?

Nekünk is, mint a legtöbb kis szervezetnek az anyagi háttér hiánya jelenti az egyik legnagyobb gondot. Szinte csak beteg állataink vannak. Olyanok, akik nagy részét nem tudjuk örökbe adni. Ők életük végéig az alapítvány gondozásában maradnak. Többen vannak, akik már jó néhány éve élvezik a gondoskodásunkat. Ezeknek az állatoknak speciális ételre, folyamatos orvosi ellátásra, drága immunerősítőkre és gyógyszerekre van szükségük. Másik nagy nehézségünk, hogy kevesen vagyunk. 4 főből ketten nem élnek az országban, így csak ketten maradtunk a mentésekre, állatok gondozására. Egyetlen segítővel dolgozunk, aki néhány hónapja csatlakozott hozzánk. Ő is szívvel-lélekkel menti velünk az állatokat, ahogy a szabadideje engedi. Sajnálatos, hogy a segítség kérésünk legtöbbször süket fülekre talál! Ha bármit javítani, szerelni, hozni-vinni kell, nem, vagy csak nagyon nehezen érkezik segítség! 

Mi a tapasztalat a működés óta, javult az emberek állattartási morálja?

Ugyan csak három éve működünk a jelenlegi hivatalos formában, de sok éve mentjük már az állatokat. Az emberek állattartási morálja jelenleg kritikán aluli. Nem látok javulást. Egyre drasztikusabb esetekkel szembesülünk, egyre több a kegyetlenség, nemtől, kortól függetlenül. Nem egyszer mentettünk például kikötözött cicát, madzagról, láncról, vagy bukkantunk lánc végén éhen halt kutyákra, akik már szinte a felismerhetetlenségig porrá foszlottak.

Hogy lehet ezt bírni mentálisan?

Edződik, keményedik az ember. Az a legszomorúbb, hogy egyre drasztikusabb helyzetekkel kerülünk szembe. Mellette egyre nagyobb közönnyel találkozunk. Kérem, ne menjen el senki tétlenül egy szenvedő, bántalmazott, éheztetett kutya vagy macska mellett! Tegye meg a szükséges lépéseket! Csak egy telefon, és máris jobbá válhat a sorsuk!

Az alapítvány Facebook oldalát figyelve arra a megállapításra jutottam, hogy sokkal jobban kellene szigorítani hazánkban az állattartást, és büntetni a nem megfelelő tartást. Mi a véleményed erről?

Ha az állatkínzók keményebb büntetést kapnának, és ténylegesen börtönben ülnének állatbántalmazás miatt, akkor is csak sok év múlva hozna bármiféle eredményt, változást. Amíg némi pénzbírsággal, vagy egy kis közmunkával megússzák, addig itt nem lesz változás. Ahhoz, hogy majd egyszer, évek múltán látható változást érjünk el, a kisgyermekeket kell felelős állattartásra nevelni. Ha jó példát látnak, azt követik majd, ha rosszat, akkor sajnos azt utánozzák, számukra az a természetes, amit a szűkebb környezetükben tapasztalnak. A szülők és pedagógusok  feladata lenne, hogy példás állattartót neveljenek a gyermekekből. Fontosnak tartanám az oktatásba bevezetni a felelős állattartásra nevelést! Amikor 7-8 éves kisgyermekeket látok azzal szórakozni, hogy focilabdának használják a kiscicákat, akkor ott nagyon nagy a baj!

A mentett állatokat elhelyezitek gazdiknál, mi az örökbefogadás menete?

Kapcsolatfelvétel után környezettanulmányra megyünk a gazdijelölthöz. Mivel mi ismerjük a mentett állat tulajdonságait és igényeit, mindig megpróbáljuk a megfelelő gazdát megtalálni az örökbe fogadásra váró állatnak. Bizonyos garanciát és segítséget is jelent egyben a mentett állatoknak, hogy az örökbefogadásnak díja is van. Ez a díj általában az adott megmentettünk orvosi költségeinek teljes, vagy részleges számlaértéke. Az örökbefogadási díj minden esetben egyedi elbírálás, és megegyezés alapján történik. Az örökbefogadási díjnak két fontos oka is van. Az egyik ok az, hogy a hozzánk forduló komolyan akarjon egy állatot örökbe fogadni, és ne azzal a szándékkal érkezzen, hogy csak egy ingyen kutyát vagy macskát szeretne. A másik ok pedig az, hogy az összeggel nem csak egy állatot ment meg a leendő gazdi, hanem többet is. Mert ezt az összeget a többi mentett állat gondozására, állatorvosi ellátására tudja az alapítvány fordítani. Az örökbefogadás után tovább tartjuk a kapcsolatot az új gazdikkal, hogy ha szükség esetén bármilyen segítségre, tanácsra szorulnának, mi biztosítani tudjuk számukra a kérdezés lehetőségét.

Adószám: 18979897-1-02

Számlaszám: 11731001-23114702 (OTP) külföldről: OTPVHUHB HU10117310012311470200000000

Fotónkon Csöpike, az egyik gondozott.