2020. július 13-án hunyt el tragikus hirtelenséggel Bogdán László, Cserdi polgármestere. Az országosan ismert roma politikus emlékére szombaton emléktáblát avattak a község polgármesteri hivatalánál.

Az eseményen kulturális műsorral, felolvasással és zenével vezették fel a táblaavatást. Füsti Molnár Éva, a pécsi Nemzeti Színház színésznője Ady-versek részleteit olvasta fel, illetve a szintén pécsi Chacho Rom zenekar pedig cigány dalokkal emlékezett a korábbi városvezetőre.

Az avató rendezvényen elhangzott, hogy Bogdán László életének célja az volt, hogy a romák ne legyenek másodrendű állampolgárok Magyarországon, ezért pedig folyamatosan tett is. Az évfordulóra Gyurok János szerkesztésében életrajzi könyv is készült Bogdánról, amelyet szintén az eseménnyel összekötve mutattak be.

Eredetileg dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspök mondott volna beszédet az alkalmon, de sajnos egészségi állapota miatt nem tudott részt venni. Üzenetét így Bogdán Veronika, Bogdán László unokahúga olvasta fel:

“Személyes barátságával ajándékozott meg. Ezért személyesen is fáj, hogy nem lehettem mellette, amikor szüksége lett volna rám. Titkolta a betegségét, titkolta a gondjait. A világjárvány is rosszkor érkezett. Elszigetelődött ő is, mi is. Most, amikor emléktáblát állítunk neki, azzal a reménységgel tesszük, hogy mégsem volt hiábavaló az élete, a küzdelme. Sokan vagyunk, akik őrizzük az emlékét és folytatni akarjuk azt a feladatot, hogy cigányok és nem-cigányok elfogadjuk egymást és valóban testvérként tekinthessünk egymásra”.

Az emléktábla felavatását követően a résztvevők átmentek a temetőbe, hogy leróják kegyeletüket a tragikus körülmények között elhunyt Bogdán előtt.

Az eseményről kiadott közleményben a szervezők megköszönték azoknak, akik adománnyal segítették az emléktábla elkészülését. Külön kiemelték Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét, aki magánemberként jelentős összeggel támogatta meg a rendezvényt.

Forrás: Pécsma