A kínai Fudan Egyetem budapesti campusának megosztó témájával és a magyar ellenzék erre adott válaszával foglalkozott vezető anyagában a CNN honlapja hétfő reggel, amit a HVG is szemlézett.

A lap szerint a jelentős tiltakozást kiváltó ügy mozgósította az ellenzéket – az összefogás résztvevői közül csak a legesélyesebbnek nevezett miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely pártját, a Párbeszédet, a Jobbikot és a Momentumot említették –, amely a múlt hónapban közös levelet küldött Hszi Csin-ping kínai elnöknek. Ebben jelezték, hogy kormányra jutva azonnal leállítják a beruházást, a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével együtt.

A cikk felidézte, hogy mindkét projekt Orbán keleti nyitás-politikájának része, és mindkettőt kínai hitelből tervezik megvalósítani, átláthatatlan körülmények között. Azt is megjegyezték, hogy Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, amely blokkolta a közösség állásfoglalását, amelyben elítélték Kína Hongkonggal szembeni fellépését, illetve Budapest hagyta jóvá elsőként egy kínai koronavírus elleni vakcina felhasználását.

A cikk kitér arra is, hogy Orbán tizenegy évvel ezelőtti hatalomra jutása óta számos demonstráció zajlott Magyarországon a demokratikus szabadságjogok csorbítása miatt, amelyek azobnan nem befolyásolták érdemben pártja, a Fidesz teljesítményét: a legutóbbi választást is jelentős fölénnyel nyerték meg. Az ellenzéki összefogás azonban a 2019-es önkormányzati választáson képes volt ellenük sikert elérni. – írja a borsod24.hu