Mozgalmas, történelmi korokon és tájakon átívelő, testnek és szellemnek egyaránt felpezsdítő élményt – két táncházat és egy lemezbemutató koncertet – ígér a Pécsi Vasutas Művelődési Ház (Pécs, Várady Antal utca 7/2.) 2021. július 20-án és 21-én.

Természetesen a két folklórprogram helyszíne sem véletlen. A „Vasutas” már az intézmény indulása (1987) óta folyamatosan a magyar táncházak meghatározó otthona volt. Az első, majdnem két évtizedig tartó lendület a 2000-es évek közepéig tartott, majd néhány év szünet után, 2011-ben jött az új nemzedék. Ekkor lelkes, a magyar népi kultúrát szerető, tisztelő fiatalok közössége újjászervezte az egykori táncházakat, amelyek szellemiségét máig igyekszik képviselni. Az ügy iránti elkötelezettségüket jelzi, hogy a részvevők több évig térítésmentesen muzsikáltak és tanítottak, később sikerült megfelelő pályázati forrást találni a nemes célok megvalósításához.   

Nem folkkocsma, hanem táncház!

A Déli Szél Táncház szeretne megszólítani mindenkit, aki a népművészet iránt érdeklődik, így persze a fiatalokat is. A szellemi töltekezésre, mozgásra, szórakozásra, közösségi élményre egyaránt lehetőséget adó táncházak messze túlmutatnak a „folkkocsma” keretein. Az események állandó házigazdája a Tiszta Forrás Zenekar, állandó tánctanárok: Radák János és Kurucz Réka.

Július 20-án, kedden és 21-én, szerdán (mindkét napon) 20:00 órától a Déli Szél Táncházban tölthetünk el egy élménygazdag nyári estét; a házigazda mindkét esetben a Tiszta Forrás Zenekar (közreműködők: Albert Szilárd, Havasréti Pál, Kurucz Réka, Radák János, Rőmer Judit).

A Misina zenekar ismeretlen ormánsági és Dráva-menti zenei kincseket szólaltat meg

A kétnapos eseménysor meghatározó eleme a Misina zenekar koncertje július 21-én 19:00 órakor. A 2008-ban alakult együttes műsorában egyrészt az Ormánság területének eddig megőrzött zenei hagyományait árnyalja és gazdagítja, bizonyítva, hogy egy nyugat és észak felé is nyitott magyar zenei anyanyelvi mikrorégióról van szó. Ennek éppúgy része a somogyi tájakról ismert, gazdag pásztorzenei hagyomány, mint a kuruc korszak verbunkos dallamai, a kanásztánc dallamvilága, egészen a pentaton betyár- és katonanótákig. A koncert műsorának másik különlegessége, hogy az Ormánság délnyugati határán elhelyezkedő horvát falvak (Drávasztára, Drávakeresztúr, Felsőszentmárton, Lakócsa, Potony, Szentborbás, Tótújfalu) zenéjéből mutat meg olyan elemeket (horvát dudazene, szólisztikus tamburazene), melyek eddig elkerülték a magyarországi horvát (déli-szláv) zenével foglalkozók figyelmét.

PROGRAMOK:

2021. július 20., kedd, 20:00 óra Déli Szél Táncház (közreműködők: Albert Szilárd, Havasréti Pál, Kurucz Réka, Radák János, Rőmer Judit),

2021. július 21., szerda, 19:00 óra Elfeledett és legendás zenészek az Ormánságból és a Dráva-mente horvát falvaiból – a Misina zenekar koncertje

Fellépők: Dervár Ferenc „Kume”, Havasréti Pál, Horváth Zsombor, Kurucz Réka, Patkós Richárd, Vígh Andor, Vizin Antal „Antus

2021. július 21., szerda, 20:00 óra Déli Szél Táncház (közreműködők: Albert Szilárd, Havasréti Pál, Kurucz Réka, Radák János, Rőmer Judit)