Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, Orbán Viktor mai bejelentése után nem sokkal a főpolgármester, valamint az LMP-Párbeszéd-MSZP miniszterelnök-jelöltje is bejelentette, hogy népszavazást fog kezdeményezni, mivel annak megtartása egy reggel megjelent rendelet miatt ismét lehetségessé vált.

Újabb népszavazás: ezúttal Karácsony Gergely kezdeményezi

Nem sokkal a főpolgármester Facebook oldalán közzétett bejelentése után, szerda délután Karácsony Gergely a tervezett három helyett öt kérdésben kezdeményezett népszavazást a Nemzeti Választási Irodánál, ami után sajtótájékoztatót is tartott. A sajtótájékoztató jelen volt Kunhalmi Ágnes (MSZP), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Ferenczi István (LMP) is, ezzel demonstrálva, hogy a három ellenzéki párt Karácsony Gergelyt támogatja a népszavazási kezdeményezésben és a miniszterelnökségi pozícióért való indulásában is.

Karácsony Gergely által benyújtott népszavazási kérdések a következők:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év feletti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakpozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országyűlés helyezze hatályon kívól a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az áláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartam 270 nap legyen?

A főpolgármester kitért Orbán Viktor által feltett kérdésekre is, amit egy szóban foglalt össze: szánalmas.