Gulyás Gergely a mai Kormányinfón arról beszélt, az elmúlt hetek megmutatták, hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot, ami a miniszter szerint a gyermekvédelmi törvény miatt történt. Szerinte miután már megállapodtak a helyreállítási tervről, ezt a vitát újranyitotta Brüsszel, majd hozzátette: a kormány szerint az ügy a legfontosabb, az újonnan bejelentett és januárban, februárban megtartható népszavazás pedig segít megerősíteni a kormány pozícióit ebben a vitában. A kormány biztosnak tartja, hogy lesznek fellebbezések a gyerekekről szóló népszavazáshoz, de nagy biztonsággal tudják mondani, hogy még a választások előtt megtartják azt.

Gulyás ezután kitért a koronavírus hazai helyzetére. A mai nappal újabb 14 esetben igazolták a delta variánst, így eddig összesen 23 esetben mutatták ki ezt a variánst Magyarországon. Minden szakértő azt mondja, a deltavariáns terjedése sokszorosa a korábbi variánsoknak, ez ellen az oltások nyújtanak védettséget. Az oltások kapcsán kérdésre elmondta, hogy bárki bemegy az önkormányzathoz, ott segítenek regisztrálni oltásra, így technikai akadályra hivatkozni már nem nagyon lehet. Vannak, akik tartanak az oltástól, és a legfiatalabb korosztály érintettsége volt eddig a legkisebb, ezért sokan úgy gondolják, hogy őket nem kell beoltatni.

Hozzátette, most először van olyan javaslat, ami a munkáltató számára is engedne kötelezővé tételt bizonyos területeken (szolgáltató szektorban például), ezzel Gulyás is egyetértene. „A nagy kampány ellenére mégis van bő 2 millió ember, aki nagykorú, nem oltatta be magát, nem eset át a betegégen, nem védett” – mondta.

A kormányülésen nem került szóba a Pegasus-botrány, mert nem tartják „fajsúlyos ügynek”. Gulyás szerint egy „hisztériáról” van szó, ráadásul titkos információkról, amikről a kormány nem adhat tájékoztatást.

Forrás: 24.hu