Egy friss kutatásból készült jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban. Ez nagyjából 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült mennyiség. Ez utóbbi egyébként 1,3 milliárd tonna volt, tehát majdnem a duplájával emelkedett, mint az elvárt. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba!

A jelentést a Tesco megrendelésére a Természetvédelmi Világalap (WWF) készítette. Ebben leginkább a mezőgazdasági üzemekben, a betakarítással és a vágással kapcsolatos élelmiszer-veszteségekre összpontosítottak. Az ellátási láncok veszteségére, valamint a kiskereskedelemben és a fogyasztás során keletkező pazarlásra vonatkozó frissített adatokkal együtt jól látható, hogy nemcsak az emberi fogyasztásban fontos a pazarlás csökkentése.

Az élelmiszer megtermeléséhez rengeteg földet, vizet és energiát használnak. Az élelmiszerhulladék tehát jelentős hatással bír az éghajlatváltozásra, a jelentés alapján a károsanyag kibocsátás 10 %-a köthető ehhez az ágazathoz. Összehasonlításképp: az Egyesült Államokban és az Európában közlekedő autók kibocsátásának ez a kétszerese!

A jelentés külön is kitér arra a népszerű tévhitre, miszerint ez a probléma inkább a szegényebb országok miatt jelentkezik. A globális élelmiszerhulladéknak ugyanis az 58 százaléka a gazdagabb és a közepes jövedelmű országokban keletkezik.

Forrás: Greenfo