Módosult az otthoni munkavégzésre vonatkozó kormányrendelet – szúrta ki a Magyar Nemzet. A legfontosabb újdonság, hogy részletes előírásokat tartalmaz a munkavédelmi szabályok eltérő alkalmazásáról. Hosszabb távon viszont a távmunka tartós újraszabályozására is szükség lesz, ehhez pedig módosítani kell a Munka törvénykönyvét is.

A szabályozás legújabb változásai a tavaly év vége óta meglévőket egészítik ki. A munkáltató felelőssége lett a távmunkához szükséges eszközök beszerzése és azok kiadása. A módosítás részletes előírásokat is tartalmaz a munkavédelmi szabályokról. Ez azért fontos, mert a meglévő irodától eltérő környezetben, tehát otthon is a munkaadó felelőssége, hogy a dolgozójának az egészsége ne kerüljön veszélbe.

Ehhez pedig a munkáltatónak először engedélyeznie kell a kijelölt helyszínt, bizonyos esetekben pedig akár meg is látogathatja a beosztottat. Ezt azért is teheti meg, hogy ellenőrizze, a munkavállaló betartja-e az előírásokat.

Juttatásként továbbra is adható havi költségtérítés a minimálbér összegéig, ezt a munkavállaló szabadon felhasználhatja.

Forrás: HR Portal