Az előválasztást szervező hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) korábbi döntése alapján 2021. július 26-án kezdődött a 2021-es előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza. 

Az Országos Előválasztási Bizottság a jelentkezes@elovalasztas2021.hu címen várja az előválasztáson indulni kívánó miniszterelnök-jelöltek, egyéni képviselőjelöltek és jelölő szervezetek jelentkezését. Erre augusztus 15-e éjfélig van lehetőség. A szükséges dokumentumok és tájékoztató elérhető az előválasztás hivatalos honlapján.

A beérkezett kérelmeket az Országos Előválasztási Iroda munkatársai formai vizsgálat után terjesztik az OEVB elé, hiányos kérelem esetén hiánypótlásra szólítják fel a kérelmezőket. A szükséges dokumentumok az előválasztás honlapján, a regisztrációs menüpont alatt találhatók, ahol a nyilvántartásba vételi eljárásról részletes leírást is olvashatunk.

Az ajánlásokat augusztus 23. és szeptember 6. között lehet gyűjteni, országgyűlési képviselő-jelöltségre pályázók esetén 400, miniszterelnök-jelöltségre aspirálók esetén 20 ezer aláírás összegyűjtése szükséges. Az előválasztás első fordulója szeptember 18-26. között, a második forduló október 4-10. között lesz.