Izrael is azok közé az országok közé tartozik, amely a legjobb átoltottsággal rendelkezik.

199 embert ápolnak kórházban a koronavírus egyik mutánsa, a delta variáns miatt. Közülük 108 ember állapota súlyos, 20-an pedig lélegeztetőgépen vannak. A helyi média ma délelőtt jelentette be a hírt.

Eliakim Raz, a Belinszon kórház koronavírus-osztályának főorvosa a The Times of Israelnek úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi hullámban a súlyos betegeknek enyhébbek a tünetei, mint a korábbi hullámoknál voltak. Ez azt is jelenti, hogy mind azok, akik már megkapták az oltást, enyhébb tünetekkel vészelhetik át a vírust.

Több más kórházi vezető beszámolója szerint is általában idős, alapbetegségekkel küzdő páciensek váltak beoltásuk ellenére súlyos beteggé, de náluk is enyhébbek a tünetek, mint a koronavírusjárvány korábbi hullámaiban a még oltatlan betegeknél voltak.

Ha a még be nem oltott 12 év felettieknek is legalább a fele megkapná a vakcinát, akkor a kezdődő újabb hullám megállítható lenne.

Izraelben december végén kezdődött meg az oltási kampány és a mintegy 9,3 millió lakosából eddig, 5 761 939 ember kapta meg legalább egyszer a Pfizer vakcinát. A pandémia megjelenése óta 861 516 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6461-en haltak meg Izraelben.