Tartós hőségre kell készülnünk az elkövetkezendő napokban.

Ismét életbe lépett a vörös kód a hőség miatt – közölte a mai napon az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadót figyelembe véve július 27-e 8 órától július 29-e 20 óráig adták ki. 

Mi a célja a vörös kódnak? Egyrészt fontos, hogy felhívják a társadalom figyelmét a rendkívüli veszélyre. Másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Fontos, hogy ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni, segítséget küldeni.

Az országos Meteorológiai Szolgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy tartós hőségre kell készülni. Többnyire 33-38 fokig fog melegedni az idő. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú intézkedésként elrendelte a hőségriadót, ami egyébként a negyedik hőhullám ezen a nyáron.