Ma ünnepli 91. születésnapját a NER egyik főellensége, a magyar származású amerikai üzletember, Soros György.

Magyar zsidó családban született, édesapja Schwartz Tivadar (Soros Tivadar) ügyvéd, író, eszperantista volt, bátyja Soros Pál mérnök. Apja az első világháború idején orosz fogságba esett és ott tanult meg eszperantóul. Apja a családi nevüket 1936-ban változtatta meg Sorosra. 1944-ben 14 éves fiát, az ifjú Györgyöt egy minisztériumi tisztviselő rejtegette a dunai Lupa-szigeten, így sikerült túlélnie a holokausztot.

Soros György 1947-ben kivándorolt az Egyesült Királyságba, ahol 1952-ben diplomázott a London School of Economicson. 1956-ban költözött az Amerikai Egyesült Államokba. 1983-ban létrehozta a Soros Alapítványt, amit a következő évben Magyarországra is kiterjesztett.

1988-ban Franciaországban a Quantum Befektetési Alap a Société Générale akkor állami bank részvényeinek befolyásolásra alkalmas részét (95 ezer részvényt 50 millió dollár akkori értékben) bennfentes kereskedelemmel szerezte meg. Egy 14 évig tartó vizsgálat Sorost vétkesnek mondta ki az ügyben 2002-ben, míg másokat felmentettek. Ez ellen fellebbezett, de 2006-ban a fellebviteli bíróság is bűnösnek találta. Ez az egyetlen ügy amelyben valaha elítélték, ezért 2006-ban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert szerinte az eljárásban nem a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Forrás: Wikipédia