Miért lehet több az oltott ember a kórházakban, mint oltással nem elő? – teszi fel a kérdést közösségi oldalán Kemenesi Gábor, pécsi virológus. A kérdést pedig meg is válaszolja, melyet változtatások nélkül mutatunk meg, íme!

Terjed az a hamis nézet, hogy ez a vakcinák hatástalanságának egyértelmű bizonyítéka, holott ez óriási tévedés, melyet egyszerű matematikai gondolkodással meg is érthetünk.

Aránypárokról kell beszélnünk, hogy megértsük miért természetes jelenség ez.

Nem önmagában a számadatokat kell összehasonlítani, hanem azt, hogy ez mennyi emberre vonatkozik, így láthatjuk, hogy arányaiban az oltással nem élők jóval nagyobb eséllyel kerülnek súlyos állapotba/kórházba/fertőződnek meg.

A Financial Times készített nemrég egy kiváló összefoglalót a témában, ebből szemlézek most.

Nagyrészt angliai, valós életre vonatkozó megfigyelési adatokon alapul az elemzés, de Izraelből is hasonló adatokat láthatunk.

50 év felett az emberek 90%-a megkapta a teljes oltási sort. Mégis a kórházba kerültek 30%-a teljes átoltást kapott.

Gondolatkísérlettel még könnyebben megérthetjük a jelenséget – amennyiben minden ember megkapná az oltást, a kórházakban csak oltott emberek feküdnének és a vírustól is csak oltott emberek halnának meg (ne feledjük az oltás sem véd 100%-ban, ám jelentősen javítja az esélyeinket). Ám nem mindegy, hogy erre mekkora esélyük van, a mellékelt ábra éppen azt mutatja be, hogy nagyságrendekkel nagyobb esélyünk van elkerülni a bajt az oltásokkal, mint nélküle.

Korcsoportonként ráadásul eltérő arányban kaptak oltást az emberek, jórészt az idősebb korosztályra súlypontozva, így várhatóan az idősebb emberek köréből, a jól átoltott országokban láthatunk majd több teljesen átoltott embert kórházba kerülni, mint oltással nem élőt. Ám ne feledjük, ettől még továbbra is nagy arányban védenek a vakcinák a Delta variáns ellen, halálozás és súlyos állapot tekintetében (erről később még egy másik posztban írok).

ℹ️Forrás, eredeti szöveg:

https://www.ft.com/…/0f11b219-0f1b-420e-8188-6651d1e749ff

Extra, nagyon jó grafikával (angol): https://www.nytimes.com/…/covid-delta-breakthrough.html