Tartozom rögtön egy vallomással: pizza-sznob vagyok. Az egyik kedvenc ételem, azonban csak és kizárólag az eredeti, nápolyi verziója. Az, ami nullás, vagy még inkább dupla-nullás liszttel készül, kemencében sül, minőségi – lehetőleg Olaszországból, még inkább Nápolyból származó – paradicsomszósz, és természetesen mozzarella sajt kerül rá. Persze lehet szeretni a vastagtésztás, trappistás, kukoricás-ananászos valamit, csak azt ne hívjuk pizzának. Mi is megsértődnénk – jogosan – ha egy csirkemellből meg avokádóból készült levest valaki valamiért gulyásnak hívna, így tartsuk tiszteletbe mi is az olasz nép hagyományait. Ők egyébként a pizza – mondjuk úgy –  magyaros változatát (a vastagtésztás, nem kemencében sült, furcsa feltétekkel rendelkező) melegszendvicsnek hívják, igen találóan. Az sem rossz étel, de semmi köze nincs a pizzához.

Hála az égnek Pécs gasztronómiai értelemben egyértelműen fejlődik, egyre több hely van a városban, ahol valóban pizzát ehetünk, s ezek talán legjobbika a Megyeri Burgers. A név ne csapjon be, habár a hely eredeti profilja a hamburgerek és csirkéx-boxok voltak, egy ideje átálltak a pizzára, és milyen jól tették! Facebookon többször is szembejött velem a hirdetésük, miszerint nápolyi pizzát árulnak, ezért szombaton a barátaimmal úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk azt (jellemző, hogy hétfőn másodjára is kipróbáltam, és talán ma harmadjára is megteszem…).

Nem csalódtunk.

Már maga a hely is tetszik, kifejezetten szép a kerthelyiség és hangulatos, a kiszolgálás is kedves volt, mosolygós felszolgálók és bizony egy valódi, fatüzelésű kemence. Természetesen a pizza hagyományos – és szerintem legjobb – verzióját a margheritát próbáltuk ki. Ezen paradicsomszósz, sajt és bazsalikom van, se több, se kevesebb. Teszem hozzá, nem is kell ennél több. Kimondottan szimpatikus a hely árképzése, Nápolyban a világ legjobb pizzáját 4-6 euróért lehet megkapni, itt sem kerül többe, itt jegyezném meg, hogy számomra nem túl szimpatikus az az üzleti modell, ha valaki 3-4 ezer forintért akarja adni a sima margherita pizzáját. A Megyeri szerencsére nem így teszi, ráadásul az alacsonyabb ár sem megy a minőségrovására, sőt. Talán ez volt az eddigi legjobb pizza, amit Pécsett kóstoltam, már-már tökéletes, mintha csak Nápolyban lettem volna. A történethez hozzátartozik, hogy júliusban volt szerencsém külföldön VERA-minősítésű pizzát ennem, ami a szakma abszolút csúcskategóriája. Nos a Megyeriben kapható minőségben is megugrotta azt a szintet, amit egy VERA-minősítésű pizza tud. Egészen egyszerűen pontosan olyan volt, amilyennek egy nápolyi pizzának lennie kell.

Külön szimpatikus volt, hogy a hely tulajdonosa(?) odajött hozzánk, érdeklődött, hogy rendben volt-e minden, a felszolgálók is megtették ugyanezt, láthatóan vendégközpontú vendéglátásról van szó. A tulajdonossal egyébként olyan jól elbeszélgettünk, hogy még a két srácot is kihívta hozzánk, akik az isteni pizza receptjét és minden csínját-bínját elhozták Pécsre. Köszönet jár nekik érte!

Egyébként aki nem rajong annyira az olasz ételekért, azok számára vonzó opció lehet a hamburger, vagy a különböző csirkés boxok egyvelege, korábban azokat is kóstoltuk, egyszer sem csalódtunk.

Cím: Pécs 7623, Megyeri út 121

Fotók forrása: Megyeri Burgres Facebook oldala