A legnagyobb ellenzéki pártok összefogtak, annak érdekében, hogy legyőzzék Orbán Viktort és a Fideszt. Az összefogás azonban önmagában egészen biztosan nem lesz elég. Ha a hat ellenzéki párt 2018-as eredményeit összeadjuk, még az is kevesebb, mint ahányan a Fideszre szavaztak, így önmagában a pártok támogatói és az alapvetően baloldali szavazók egyedül nem lesznek képesek kormányt váltani. Egy pillanatra se felejtsük el:

A 2018-as országgyűlési választásokon a mostani hat ellenzéki párt összesen 2 662 989 szavazatot kapott. A Fidesz-KDNP ezzel szemben 2 824 206-ot.

Az ellenzék számára végzetes hiba lenne, csak és kizárólag az összefogásra alapozni. Az összefogás bár kétségkívül szükséges lépése a kormányváltásnak, de közel sem elégséges. Bizonytalanokat, Fideszből-kiábrándultakat, jobboldali szavazókat, konzervatívokat is muszáj lesz megszólítania az ellenzéki, Orbán-ellenes tömbnek.

Ahhoz viszont, hogy ez sikerüljön, olyan miniszterelnök-jelöltre és olyan egyéni képviselő-jelöltekre van szükség, akiknek a lehető legkisebb az elutasítottsága, mind bal, mind jobboldali körökben.

Dobrev Klára a DK-jelöltje pedig két egymástól igen eltérő felmérésben is rendszeresen az első helyen végez: ő a legnépszerűbb, ám egyben ő a legelutasítottabb is. Az ok viszonylag egyszerű: a DK erős párt, sok szavazóval akiknek köszönhetően a népszerűségi lista élére ugrott Gyurcsány Ferenc felesége. Azonban a DK-t és Dobrevet rengetegen utasítják el, a Medián felmérése alapján az ellenzéki(!) szavazók 39 százaléka biztosan nem szavazna rá. Így Dobrev hiába nyerné meg az előválasztást, a rendkívül magas elutasítottsága miatt esélye sem lenne legyőzni Orbánt. A legkevésbé elutasított jelölt Márki-Zay Péter csupán 8 százalékkal, őt Karácsony Gergely követi 15-el.

A kormányváltás a legnagyobb ellenzéki párt szavazóinak mértékletességén fog múlni.

Ha a DK szavazók ragaszkodni fognak a saját embereikhez, legyen szó egyéni körzetről, vagy a miniszterelnök-jelölt szerepéről, akkor garantálható, hogy 2022-ben nem lesz kormányváltás. Ellenben ha a Gyurcsány-párt szavazói szem előtt Orbán-leváltását látják, akkor hajlandóak lesznek kompromisszumokra, és nem az lesz a céljuk, hogy minden létező előválasztási versenyt ők nyerjenek meg, hanem a kormányváltásra alkalmasabb, jobboldali körökben népszerűbb jelöltek.

Kis túlzással kijelenthetjük: 2021 őszén el fog dőlni, hogy 2022 tavaszán lesz-e kormányváltás, vagy sem.