A Moderna augusztus 19-én kezdte meg kísérleti mRNS-alapú HIV vakcinájának kipróbálását – derült ki az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek klinikai kísérletek nyilvántartásához benyújtott új beadványából, amit a clinicaltrials.gov oldalon tettek közzé. A vakcina funkcionálisan hasonlít a Moderna COVID-19 vakcinájához, amely olyan sikeres volt a koronavírussal szemben. A kutatók évek óta vizsgálják az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket, de a Pfizer és a Moderna COVID-19 vakcinája volt az első, amelyeket embereken is alkalmaztak.

A Moderna új vakcinája a Moderna, a Nemzetközi AIDS Vakcina Kezdeményezés (IAVI) és a Bill és Melinda Gates Alapítvány (BMGF) együttműködésében jön létre.

Az új vakcinajelölt, azaz az mRNA-1644 lesz az első HIV mRNS-vakcina, amelyet embereken tesztelnek. A Moderna a jelölt egy másik változatát, az mRNA-1644v2-Core-t is kipróbálja. Az első fázisú vizsgálatban a jelentések szerint 56 egészséges, 18 és 50 év közötti HIV fertőzéssel nem rendelkező felnőtt vesz részt. A vizsgálat keretében négy csoportot hoznak létre. Kettő a vakcina válzatainak keverékét kapja, kettő pedig az egyiket vagy a másikat.

Ebben a korai szakaszban a vizsgálat nem „vak”, ami azt jelenti, hogy mindenki, aki megkapja a vakcinát, tudni fogja, mit kap. Ez azért van így, mert a kutatók jelenleg nem próbálják kideríteni, hogy a vakcina mennyire működik. Ez az első fázis körülbelül 10 hónapig tart, és csak arról akarnak megbizonyosodni, hogy az oltóanyag biztonságos, és hogy alapvető immunválaszt vált ki.

Ha a vakcina átmegy ezen a fázison, akkor még a 2. és 3. fázisú vizsgálatokon kell majd átmenniük, hogy megállapítsák, mennyire jól működik a HIV-fertőzés megelőzésében a szélesebb populációban.

Az mRNA-1644-et úgy tervezték, hogy az immunrendszer B-sejtjeit arra ösztönözze, hogy széles körben semlegesítő antitesteket (bnAbs) termeljenek a vírus ellen.

A Moderna szerint jelenleg világszerte körülbelül 38 millió ember él HIV-fertőzöttként, ebből 1,2 millió az Egyesült Államokban. Évente körülbelül kétmillió új HIV-fertőzés történik világszerte, és évente mintegy 690 000 ember hal meg a HIV/AIDS szövődményei miatt.

Az átvitel leggyakoribb útjai a nemi közösülés és az intravénás kábítószer-használat, ami azt jelenti, hogy a fiatalabbak vannak a legnagyobb fertőzési kockázatnak kitéve – írja a Clinical Trials Arena, ugyanakkor a betegséget örökölni is lehetséges.

Korábban is kísérleteztek e pusztító vírussal szemben különböző vakcinákkal. A 2000-es években adenovírus 5. típusú vektoros vakcinákkal próbálkoztak, azonban kiderült róluk, hogy nem biztonságosak, sőt valójában éppen hogy növeli a HIV-fertőzések kockázatát.

Az mRNS-vakcinák azonban nem tartalmazzák a vírus egyetlen részét sem, ami azt jelenti, hogy biztonságosabbnak kell lenniük. Az évek során a HIV számos változatban mutálódott. Az mRNS-megközelítés másik lehetséges előnye, hogy könnyen módosíthatónak tekinthető, ami azt jelenti, hogy előnyben lehet más vakcinatechnikákkal szemben.

A Moderna megjegyezte, hogy az I. fázisú vizsgálat, amelyet amerikai akadémiai partnerekkel, köztük a San Antonio-i Texasi Egyetemmel, a George Washington Egyetemmel, a Fred Hutchinson Rákkutató Központtal és az Emory Egyetemmel közösen végeznek el, várhatóan 2023 májusára fejeződik be.