A rendőrök befejezték a vizsgálatot annak a családnak az ügyében, akik kábítószert árultak Pécsett.

Kábítószer-kereskedelem miatt nyomozott a Pécsi Rendőrkapitányság egy 44 éves helyi férfi, valamint 42 éves felesége és a 17 éves fiúk ellen. A rendőrök 2020. április elején Pécsett, a kertvárosi lakásukban vonták intézkedés alá a családot, mert bűnügyi információ merült fel arra vonatkozóan, hogy a férfi kábítószert árusít. A járőrök akkor érkeztek a lakásba, amikor a férfi felesége, valamint a fia éppen kábítószergyanús anyagot csomagoltak be alumínium fóliákba. A megtartott kutatás alkalmával a kiporciózott zöld növényi származékon kívül a rendőrök  készpénzt, és mobiltelefonokat foglaltak le. Az előállításukat követően elvégzett drogteszt THC-ra mindhármuk esetében pozitív jelzést adott. Az igazságügyi vegyészszakértői vélemény alapján a lefoglalt anyag kábítószernek (marihuána) minősül.

Az eljárás során megállapították, hogy nemcsak a férfi, hanem a felesége, valamint a fiatalkorú fiúk is részt vett a kábítószer árusításában, így a házaspár ellen kiskorú veszélyeztetése miatt is nyomoztak a rendőrök.

A nyomozók a család lakásán vagyonbiztosítás céljából 2020 októberében ékszert, készpénzt, és elektronikai eszközöket, valamint egy személyautót és egy kisteherautót is lefoglaltak.

Az ügyben a rendőrség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

A marihuána fogyasztásának számos káros élettani hatása van a kábítószer-élvező részére, így különösen azonnali hatásként a felgyorsult szívverés, a tájékozódási zavar és a mozgáskoordináció elvesztése, amelyet gyakran depresszió vagy álmosság követ, egyes fogyasztók esetében pánikrohamot is kiválthat.

Tartós használata gyengíti az immunrendszert, az emberek hajlamosabbak lesznek a betegségre és a fertőzésekre. Megnőhet az öngyilkosságra való hajlam és a skizofrénia kialakulásának valószínűsége.

Légzőrendszer tekintetében is elmondható, hogy a marihuána sokkal veszélyesebb anyag, mint a dohány ugyanis 50-70 százalékkal több karcinogén (rákkeltő) anyagot tartalmaz. Ennek következtében megnövekedhet a tüdőgyulladás, valamint a tüdőrák kialakulásának valószínűsége.

Forrás: police.hu