Dél-Koreai kutatók kifejlesztettek egy roncsolásmentes technikát az eldobott napelemek újrahasznosításához. A technika néhány évtized múlva döntő fontosságú lesz, amikor a jelenleg használt napelemeket körülbelül 20 éves élettartamuk után eldobják – írja az Aju Business Daily portál.

A napelem egy fotovoltaikus modul, amely üvegből, alumíniumból, szilíciumból és rézből készül. ár az elmúlt években azt megoldották már, hogy minél hatékonyabbak legyenek a panelek, illetve, hogy könnyebb legyen őket gyártani, de mindmáig az újrahasznosításukra nem volt üzembiztos módszer.

Az állami fenntartású Koreai Energetikai Kutatóintézet (KIER) augusztus 19-i közleménye szerint a Li Dzsinszök vezette kutatócsoport által kifejlesztett technika lehetővé teszi a napelemek újrahasznosítását. Az intézet szerint az új technikával mind a sértetlen, mind a sérült paneleket újrahasznosíthatják, és akár 100 százalékos üveggyártási arányt is elérhetnek. Az egyéb anyagok mintegy 80 százaléka visszanyerhető és újrahasznosítható nagy teljesítményű napelemekbe.

„Egy tonna eldobott napelem újrafeldolgozása 1,2 tonna üvegházhatású gáz csökkentését eredményezi, így ez a technika az abszolút kulcs a nettó nulla kibocsátás eléréséhez” – nyilatkozta Li Dzsinszök, a KIER vezető kutatója.

A Koreai Környezetvédelmi Intézet adatai szerint 2032 -ben mintegy 27 627 tonna panelt dobnak ki az országban. Annak érdekében, hogy 2050-re elérjék a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, Dél-Korea megerősítette zöld energiatermelő képességeit.