Csütörtök virradóra hazatért Magyarországra a Hadügyminisztérium két csapatszállító repülője Afganisztánból. A két Airbus A319-es gép korábban részt vett a háború sújtotta országban rekedtek evakuációjában, még augusztus 19-én repültek Üzbegisztánba, Bukharába. Az Afganisztánnal szomszédos országból ezt követően folyamatosan mentették ki a tálibok elől menekülőket.

A honvédség egy nemzetközi akcióba kapcsolódott be, amely során összesen eddig több mint 82 ezer embert sikerült kihozni a káoszba fulladó országból. A két magyar gép viszont úgy néz ki, hogy befejezte a munkáját, csütörtök hajnalban egy WizzAir utasszállítót kísérve érkeztek vissza Magyarországra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Reutersnek nyilatkozva már előrevetítette, hogy hamarosan lezárulhat Magyarország részvétele a mentőakcióban. A miniszter elmondása alapján a magyar repülőgépek 500 embert mentettek ki, köztük a magyar követség dolgozóit. A magyarok mellett azonban a hét elején 240 afgán állampolgárt is kihoztak, közülük 126-an még gyerekek.

Forrás: 24.hu