A hatvanéves Pécsi Balett jubileumi estje nyitja a XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, amely idén szeptember 17. és 21. között kínál nagyszínpadi és szabadtéri programokat az érdeklődőknek.

Az eseményt szervező Pécsi Balett közleménye szerint az elmúlt év megpróbáltatásai miatt ünneplik a tervezettnél később fennállásuk 60. évfordulóját. Az 1960-ban alapított Pécsi Balett Magyarország első modern balett-társulata volt.

A táncosok a szeptember 17-i jubileumi esten a Pécsi Nemzeti Színházban adják elő Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus darabot, amelyet az évforduló tiszteletére Vincze Balázs művészeti vezető ötletére teljesen új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával és Kozarics Viktor jelmezeivel állítanak színpadra.

A gála második részében mutatják be az ünnepre készített, Több mint balett című dokumentumfilmet, amelyben a társulat jelenének és múltjának meghatározó alakjai – táncművészek, alkotók, munkatársak, vezetők, alapító tagok – szólalnak meg.

Szeptember 18-án Vihar című előadásával lép fel a Kulcsár Noémi Tellabor, a GG Tánc Eger pedig Roberto Galvan Beethoven V. című egyfelvonásosát hozza el. Este a Pécsi Balett tagjaiból álló PB2Company egy kortárs projekt-előadással debütál Breakout címmel.

Szeptember 19-én a Szegedi Kortárs Balett érkezik a Blue-val, majd a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Budapest Táncszínház Jiri Pokorny Egyszer visszatérsz című koreográfiájával.

Szeptember 20-án először a Bozsik Yvette Társulat mutatja be a Nyaralás című előadást, majd az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat a Szabó Lőrinc verseinek inspirációjára készült Te meg a világ című koreográfiát.

Szeptember 21-én a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes – a budapesti bemutató után néhány nappal – az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című nagyszabású táncszínjátékot mutatja be a találkozó záró előadásaként.

A nagyszínházi előadások mellett szakmai programokkal – köztük vetítésekkel és élő tánctörténetórákkal, valamint könyvbemutatóval – várják az érdeklődőket a pécsi Színház téren lévő Trezor Rendezvényházban.

Előzetes regisztrációval, ingyenesen lesz megtekinthető a PR-Evolution, a Badora Dance Company, a Duda Éva Társulat, a FrenÁk Társulat és a Feledi Project egy-egy vetített előadása. Szabadtéri előadáson látható Lőrinc Katalin és Lőrinszky Attila, az Idéző 1.84 Kortárs Néptánc Társulat (ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila formációja), a Vasas Művek (Vasas Erika társulata), a Pécsi Művészeti Gimnázium növendékei, valamint pécsi táncegyüttesek és tánciskolák diákjai.

A fesztivál szakmai együttműködő partnere idén először a Nemzeti Táncszínház lesz, míg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg. A rendezvény programjaira már megkezdődött a jegyértékesítés a Pécsi Nemzeti Színházban és online. A tánctalálkozóról, jegyinformációkról, OFF-programokról bővebb tájékoztatás olvasható a tanctalalkozo.hu internetes oldalon.

MTI