73 éves korában életét vesztette Tényi István filmrendező, miután péntek éjjel kigyulladt a budapesti Margit körúti lakása.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy egy hétemeletes épület negyedik emeleti lakásában keletkezett a tűz. Az egyik szobában egy a tűzoltók megtalálták a filmrendezőt, akiről a mentők megállapították, hogy elhunyt. Az épületből négy embert kísértek ki a tűzoltók – tette hozzá a szóvivő.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A lakók – akiket a hatalmas füst miatt éjjel egyig nem engedtek vissza a lakásukba a tűzoltók – a Híradó stábjának elmondták: Tényi István nem dohányzott. 

“Szerény, munkáját és hivatását komolyan vevő, érzékeny ember, aki fogékony a társadalmi problémákra, szívesen mutat be sanyarú emberi sorsokat és széteső kisközösségeket. 

Tényi István önmagát néptanítónak vallja, aki kész kiállni azokért az emberekért, akik rá vannak bízva, akiknek a sorsát filmjeiben megörökíti. Az a fajta érzékenység, mellyel alanyaihoz közelít filmjeiben, részben vallásos neveltetéséből, műveltségéből, részben abból a szakmai alázatból és fegyelemből fakad, melyet olyan mesterektől tanult, mint főiskolai tanára Makk Károly, vagy tizenöt éves kutatásának tárgya, Balázs Béla” – fogalmazott Hermann Katalin, a Festetics Művelődési Központ igazgatója.

Filmjei közül ismert Az én dühödt Magyarországom, Az angyalok utolsó földje, A népbüfék alkonya, Táncverseny a börtönben és A harag napja.