Válaszlevelet írt a Greenpeace Nagy István agrárminiszternek, miután a természeti kincseinkért is felelős tárcavezető kiállt a Fertő tavi beruházás mellett. A tó partján 60 hektárnyi természetes élőhelyet betonoznak le, ami Nagy szerint nem okoz kárt az élővilágban. A tervek szerint a területet szállodával, apartmanházakkal, autóparkolóval, kikötőkkel, és fedett sportkomplexummal építik be.

A Greenpeace már korábban levelet írt a miniszternek, illetve Orbán Viktornak is, erre válaszolt most Nagy István. Levelében olyan szakértők és szakértői testületek véleményére alapoz, akik mind erős szálon kötődnek a kormányhoz – kifogásolja a szervezet. Válaszában a Greenpeace arra kéri a minisztert, hogy egyrészt hozza nyilvánosságra a természetvédelmi monitoring protokollját és eredményeit, másrészt állítsa le a beruházást, mielőtt az még nagyobb károkat okozna.

Különösen is károsak az események a füsti fecskék számára, akiknek már mentést is szerveztek korábban. A lebontott cölöpházakon ugyanis rengeteg madár székelt, arra pedig nincs válasz, hogy a beruházó által kihelyezett fecskehotelekben ezek közül mennyien maradtak ott.

A levélben hangsúlyozzák, hoyg Magyarország egyre szárazabb, az átlaghőmérséklet 1,4 fokkal emelkedett. A Greenpeace szerint 37 folyóvizünk van a kiszáradás szélén, miközben hét éve még egy sem volt! A tavak is hasonlóan rossz helyzetben vannak, így aztán elengedhetetlen volna, hogy a vízgazdálkodásunk átalakítására, vizeink megtartására, természeti értékeink védelmére hangsúlyt helyezzen a kormány. Azonban csak rontanak a helyzeten a természetkárosító beruházásokkal, amelyek a Fertő tó mellett a Balatonnál, a Velencei-tónál vagy éppen a tati Öreg-tónál is komoly gondokat okoznak.

Forrás: Greenfo