Az Európai Unió Statisztikai Hivatala (Eurostat) legújabb kutatásában azt vizsgálta, hogy az unió tagállamaiban mennyibe kerül az alkohol. Meglepő vagy sem, az eredmény alapján Magyarországon lehet a legolcsóbban berúgni, miközben Finnországban kerülne ugyanez a legtöbb pénzbe.

A számolást átlagárak alapján számolták, belevették a sör és a bor mellett a röviditalokat is. Az uniós átlag 73%-át kell kifizetnünk itthon, miközben a finneknél ugyanez az arány 193%, tehát majdnem az átlag kétszeresébe kerül egy mulatozás az északi országban.

Kép forrása: Eurostat

Nem túl meglepő módon egyébként a közép-kelet-európai országokban alacsony az alkohol ára. Magyarország után Románia és Bulgária következik a sorban, ami sajnos összhangban van az alkoholizmus elterjedtségével is. Érdekes egyébként, hogy a nyugati államok közül Spanyolországban és Németországban is olcsóbb az alkohol, mint az EU-átlag.

A másik véglet a már említett Finnország, a második helyen Írország áll, ami viszont kicsit szembemegy a sztereotípiákkal, elég csak a Szent Patrik napra gondolni. Persze úgy is lehet sokat inni, hogy az sokba kerül… Jól mutatja ezt az is, hogy az Eurostat korábbi összesítése alapján a finnek a 6. helyen állnak abban a tekintetben, hogy mennyit költenek alkoholra. Külön vicces, hogy ezen a listán holtverseny alakult ki Magyarországgal, tehát elmondható, hogy az árak nem mindig vannak összhangban a fogyasztással.

Forrás: Qubit