Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) meteorológiai tanszékének szakemberei szerint az árnyékmentes aszfaltutak hőmérséklete már tavasztól 40 Celsius-fokosra hevülhet fel a belvárosban. A sokszor elviselhetetlen kánikula egészségünkre és közérzetünkre gyakorolt negatív hatásai könnyen kiküszöbölhetőek lennének, ha több zöld felülettel rendelkeznének a települések.


Júniusban és júliusban a délutáni órákban akár 10 fokos hőmérséklet-különbség is lehet a sűrűn beépített területek és az agglomeráció között. Az ELTE meteorológiai tanszékének mérései szerint  ennek legfőbb oka, hogy az útburkolatok és a betonépületek reggeltől estig folyamatosan elnyelik a napfényt, ráadásul a sugárzás többször is visszaverődik a városi térben. A szakemberek szerint a természetes zöldterületek és a mezőgazdasági növénytakaró a mérsékeltebb sugárzáselnyelés és a párologtatás következtében jóval alacsonyabb, 30 Celsius fokos hőmérsékletűre melegedhet fel, ezért is töltjük szívesebben erdők és tavak közelében a szabadidőnket.

Tornádók, szupercellák, extrém hőség, viharok, intenzív hőhullámok

Az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testülete (IPCC) által kiadott új értékelő jelentés is kiemeli, hogy a globális felmelegedés erősödésével nemcsak a szélsőséges időjáráshoz kell hozzászoknunk, de a hőhullámos és száraz időszakok is gyakrabban fordulnak elő. Ahhoz, hogy ezeket a változásokat könnyebben viseljük és növeljük klímaalkalmazkodási képességünket, a meteorológusok szerint minőségileg és mennyiségileg is több zöldfelületet kell létrehozni a városokban. A csapadékot “kék-zöld infrastrukturális elemekkel” kell helyben tartani, valamint az építő- és burkolóanyagok és a városi közlekedés újragondolására is hangsúlyt kell fektetni.  

A természetes ökológiai rendszerek változása az emberi beavatkozások következménye

Az erdőirtás, az urbanizáció, a mocsarak lecsapolása, a folyók szabályozása, a nem vízáteresztő felületek – tetők, utak, járdák, parkolók – arányának növekedése is nemkívánt változásokat eredményez és természetes rendszereket bont meg.  Annak érdekében, hogy életminőségünket hosszú távon megőrizhessük, a jelenlegi trendek alapján a megelőzésre fordított erőfeszítéseket fokozni kell, ugyanakkor fel kell készülni az  elkerülhetetlen  változásokra is.