2021. szeptember 3-án, Mohácson a Kanizsai Dorottya Múzeumban 19 órától színes programokra várják a látogatókat. A mai estén Kersics Anka, vagy ahogy sokan ismerik, „A sokac fülemüle” személye áll az emlékest középpontjában.

A 20. század egyik legsokoldalúbb előadóművésze, aki kiváló opera,- és népdal,- és nótaénekes volt, az idén lenne 100 éves. A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumban a program a Mohácsi Horvát Önkormányzat, és a Mohácsi Sokacok Olvasóköre partnerségével valósul meg.

Az est programja:

19:00 Pávkovics Gábor, Mohács polgármesterének köszöntője

19:10 Dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, a Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatójának megnyitója

19:20 Schneider Lajos Népdalkör (SLAMI) előadása

19:30 „Zeneakadémiától a Karavánszerájig” című portréfilm levetítése

20:10 Dunavkinje zenekar előadása Versendi Kovács József vezetésével

20:20 Kersics Anka legendás alakjának képes megidézése Berta Mária újságíró és Nagy Tibor, a mohácsi Halászcsárda egykori vezetője részvételével. Menyhárt Éva népdal- és magyar nótaénekes előadásával színesíti a bemutatót. A beszélgetést moderálja Cserdi Ákos, Mohács alpolgármestere.

21:00 Mohácsi Horvát Önkormányzat tamburazenekarának előadása

21:10 Örömzene, amelyben közreműködnek az est résztvevői

21:20  Tárlatvezetés a „Népek találkozása a mohácsi Dunánál” című állandó kiállításon

Az est során megtekinthető lesz a „Kersics Anka, a nemzetközi folklór énekese – világcsavargó” időszaki kamarakiállítás a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum gyűjteményéből.

A rendezvény kedvezményes jegyekkel lesz látogatható!

Kersics Anka, (1921-1997) magyarországi sokac opera- és népdalénekesnő, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1949 és 1956 között Révhegyi Ferencné énektanárnő, és többek között Kodály Zoltán, és Vaszy Viktor tanítványa volt.

Tanulmányainak befejezése után a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, majd a Magyar Rádiónak, a későbbiekben az Országos Filharmóniának volt a szólistája, miközben Európa-szerte vendégszerepelt. Az ő biztatására kezdett el Kodály Zoltán népdalokat gyűjteni Mohácson.

1957-ben VIT díjat kapott, 1981-ben pedig a Munka Érdemrendet kapta meg kiemelkedő tevékenysége elismeréseképpen. 1980-ban a „Zeneakadémiától a karavánszerájig” címmel televíziós portréfilm készült életéről, munkásságáról. Tiszteletére szülővárosában Mohácson, emléktáblát avattak a Sokác Olvasókör épületében 2002-ben.