Szeptember 1-e, az iskolakezdés napja Magyarországon. A Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskolában 2021-ben a gyermekek egy kibővített, felújított, a kor modern kihívásainak minden szempontból megfelelő intézményben kezdhetik meg tanulmányaikat.

Az ünnepélyes tanévnyitón jelen volt és beszédet mondott többek között Hoppál Péter a térség országgyűlési képviselője, Páva Péter a Pécsi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, Tuza Julianna Kozármisleny alpolgármestere. Az ünnepségen ott voltak a város vallási képviselői, Nagy Mariann lelkész, és Cziglányi Zsolt plébános, akik az ünnepség keretében hozták el az egyházi áldást az új épületegyüttesnek. A meghívottakat Varga Éva igazgató kalauzolta végig a teljesen újjávarázsolt intézményen.

Tuza Julianna alpolgármester asszony köszöntőjében kiemelte, hogy egy „különleges tanévnyitó ünnepségen” vehetnek részt, és a diákokhoz szólva megemlítette:

„… hisz nem csak a tanévet nyitjuk meg a mai napon, ha nem birtokba vehettek egy modern, új szárnnyal kibővített, csodálatosan felújított, és minden elemében tökéletesen felszerelt iskolát, melyben új tantermek és helyiségek kerültek kialakításra, új bútorok kerültek beszerzésre és digitális eszközökkel, interaktív felületek segítségével tudjátok elsajátítani a tananyagot. A délelőtti tanórák után pedig új, korszerű étkezőben fogyaszthatjátok el a finom és egészséges ebédet… Érezzétek jól magatokat a régi, de mégis új iskolátokban, vigyázzatok rá, óvjátok, gyarapodjon tudásotok, gazdagodjatok sok pozitív élménnyel! A tanulásra pedig ne kötelességként gondoljatok, ha nem jusson eszetekbe, hogy az iskolában megszerzett tudás csak a tiétek, csak rajtatok múlik, hogy mire használjátok. A tanulás nem más, mint befektetés a jövőbe, nem kárba veszett idő.”

A kozármislenyi iskolafejlesztés és bővítés hátterében egy sikeres pályázat áll, amelynek segítségévek közel 788 millió forintos összegből valósulhatott meg a város nagy álma. Az építkezés 2020. május 5-én kezdődött meg, és a már meglévő iskolát egy 1200 négyzetméteres épületrésszel bővítették. A földszinten kapott helyet az megújult és kibővített étkező. Két szaktanterem, egy tanterem, és további, a földszinten található termek funkcióit kiszolgáló helyiségek. Ilyenek például a: melegítőkonyha, szertárak, vizesblokkok, közlekedő terek.

A földszinti bővítmények emeletén kapott helyet két újabb szaktanterem, egy új tanterem, egy teakonyha, és további kiszolgáló helyiségek. Ugyancsak az emeleten újult meg a számítástechnikai tanterem, amely mellett még sok átalakításra is sor került ezen a szinten. A felújítási, átalakítási munkák összesen 3000 négyzetmétert érintettek, miközben átalakultak az előbbiek mellett a tanári helyiségcsoportok és egy kis méretű zsibongó is kialakult. A belső munkálatokhoz kapcsolódóan, megújult az iskola belső udvara, kicserélődött a burkolat, növények kerültek és kerülnek telepítésre, megújul a gyepfelület, és új kerítés védi majd a szüneteket szabadban töltő diákokat a forgalomtól.