A kora őszi kirándulásainkon az erdőszélek csemegéje az erdei szeder, vagy latin nevén a Rubus fruticosus ínycsiklandozó gyümölcsei. Csalogató formájával és színével ellenállhatatlan a szomjazó turista számára. Nézzük csak mit is csemegézünk az erdei sétáink alkalmával.

Az erdei szeder gyümölcse gazdag C-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, A provitaminokban, ásványi anyagokban és gyümölcssavakban. Levele tartalmaz flavonoidokat, pektint, csersavat (gallotannint), szterolokat és a triterpént.

Mint minden gyümölcsféleséget, természetesen az erdei szedret is legjobb, és legélvezetesebb frissen fogyasztani. A friss gyümölcs rejti a legtöbb vitamint és antioxidánst, de a begyűjtött gyümölcsből készíthetünk akár lekvárt, szörpöt, befőttet, likőrt, bort, sőt pálinkát is. Magas víztartalma miatt aszalásra nem ajánlott, de fagyasztásra például kiváló.

Gyógyhatásai mellett leveléből Planta tea néven a 60-as évekig forgalmaztak egy, a fekete teát helyettesítő készítményt, amely az erdei szeder levélből készült. Ebből adódóan kiderül, hogy igen jóízű tea készíthető a szederlevélből. Az erdei szederlevél forrázatát mégis leginkább az ízületi betegségekre, például reumára, köszvényre, és cukorbetegségre ajánlják. Hatásos az immunrendszer hibás működése ellen, és többek között vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. Tonizáló és méregtelenítő hatása egyaránt ismert. Utóbbi teszi alkalmassá a köszvény tüneteinek enyhítésére. Antibakteriális tulajdonsága miatt húgyúti betegségeket, fehérfolyást kezelhetünk vele. Tannintartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Izzasztásra és vizelethajtásra is felhasználható.

Tea készítése: egy csapott evőkanál levelet 2,5 dl vízzel forrázunk le, 15 perc után leszűrhetjük, lehetőség szerint ne használjunk fémszűrőt.

Az erdei szederlevél tea felhasználása alkalmas a kezdődő cukorbetegségre, amelyre napi 1-2 csészével közvetlenül főétkezés után ajánlott. Köszvényre napi 1 csészével kell inni bármikor a nap folyamán. Hasmenésre alkalmazva napi 3 csészével fogyasszuk étkezések között, ebben az esetben néhány perc főzéssel készítsük el a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban ki tudnak oldódni. Vizelethajtásra reggel egy csészével ajánlott. Immunrendszer erősítésre, vérszegénységre, méregtelenítésre napi egy csészével igyunk bármikor a nap folyamán. Gyulladásokra naponta 3 csészével kell fogyasztani étkezés előtt. Köszvényre napi egy csészével ajánlott, málnalevél teával 1-1 arányban összekeverve. Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk!

Fogínyvérzés esetén leghatásosabb, ha összerágunk néhány nyers szederlevelet!

A szederlevél teát külsőleg is alkalmazhatjuk különféle bőrirritáció esetén, amikor is lemosóként lehet használni. Bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt kedvelt, miközben halványítja a pigmentfontokat. Nyálkahártya-gyulladásra, mandulagyulladásra öblögetőként használható. Gargarizálni torokfájás, afta, torokfekély, szájgyulladás esetén kell vele. Az erdei szeder levelének főzete sebek tisztítására és gyógyítására is alkalmas. Ha túrázásunk alatt az erdei szeder tüskéi netán felkarcolták a bőrünk, ne menjünk tovább, ha nem morzsoljunk szét friss szeder levelet az ujjaink között, és elállítja a vérzést, amit a tüskék okoztak.