Felkészülési mérkőzésekkel, akrobatikus kosárlabda show-val, szabadidős családi és sportprogramokkal nyitották meg a 2021/2022-es szezont a pécsi Rátgéber Kosárlábda Akadémián (RKA) vasárnap.

A baranyai megyeszékhelyen működő Nemzeti Kosárlabda Akadémia épületében rendezett ünnepélyes szezonnyitón tartott köszöntőjében Sáfár Sándor sportakadémiákért felelős miniszteri biztos kijelentette:

„a kormányzat a jövőben is támogatja az akadémia munkatársait, sportolóit, egyben sok sikert és eredményes szereplést kívánt a fiataloknak.”     

Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kancellárja azt hangoztatta, hogy az akadémia növendékei nemcsak a sportban fejlődhetnek folyamatosan, hanem mentálisan is, hiszen a sport jellemformáló erejű. Kiemelte:

„a PTE ahogyan a múltban, úgy a jövőben is mindenben segítséget nyújt a hallgatók sportolási lehetőségeinek biztosítására.”    

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy ebben a szezonban várhatóan már lehetőség lesz újra közös szurkolásra, s a pandémia nem veszélyezteti a mérkőzések megszokott módon történő megrendezését. Hozzátette:

az önkormányzat a jövőben is igyekszik erejéhez mérten támogatni a sportolni vágyó fiatalokat és a nevelésükkel foglalkozó egyesületeket.”     

Rátgéber László, az akadémia vezetője, szakmai és stratégiai igazgató kiemelte:

„a Nemzeti Kosárlabda Akadémia létjogosultságát jól mutatják azok a kiváló eredmények, amelyeket az egyesület csapatai, kosárlabdázói értek el szakemberei segítségével az elmúlt években. Úgy fogalmazott, hogy a létesítmény magasabb minőséget képvisel, mint a Barcelona vagy a Real Madrid hasonló infrastruktúrája, mindez ugyanakkor óriási felelősséggel is együtt jár, hiszen eredményeket kell produkálni.”     

Vélekedése szerint ehhez a legfontosabb, hogy az akadémia sportolói, szakmai munkatársai folyamatosan, mindent „kiadjanak magukból”, ennek segítségével szakadjanak ki a középszerűségből, legyenek sikeresek.     

Beszédében Rátgéber László köszönetet mondott a kormányzat támogatásának azért, hogy eszközeivel segítette az akadémia létrehozását és segíti a működését.     

Az utánpótlás-nevelő intézmény vasárnapi szezonnyitóján négy felkészülési mérkőzést tartottak, majd akrobatikus kosárlabda show-t rendeztek, az előző szezon kiválóságai számára díjakat adtak át, Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszó élménybeszámolót tartott, továbbá szabadidős és családi programokat tartottak a fiatal játékosok és szüleik részére.     

A rendezvény keretében délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenlétében megkoszorúzták a 2013-ban elhunyt Fűzy Ákos korábbi, Pécsen és Győrben is dolgozó élvonalbeli edző és Tapodi Péter győri klubigazgató emlékére felállított kopjafát.

Forrás: mti.hu

Fotó: ratgeberakademia.hu