Pécs belvárosa végre ismét fényárban ragyog, ezúttal szeptember 30. és október 3. között! A négy napos Zsolnay Fényfesztivál 2021 – Official alatt fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a Székesegyház monumentális homlokzatát a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny legjobb 3D-s, mozgó fényvetítései keltik életre.

Egy kis ízelítő a programokból:

FÉNY ÚTJA: több, mint húsz belvárosi helyszínen láthattok hol szívmelengető, hol extravagáns – de minden esetben elképesztően látványos, térspecifikus fényinstallációkat. Az egyik legkülönlegesebb fényélmény idén a fesztivál egyik fő helyszínén, a Széchenyi téren fog megvalósulni. A Dzsámi 360 fokos, programozott megvilágítása mellett fényárban fognak úszni a tér épületeinek homlokzatai; a projektorok, lézerek és robotlámpák megkomponált összjátéka különleges látványt ígér. Különleges fényalkotásokkal találkozhatsz majd többek között a Cella Septichora Látogatóközpontban, a Csontváry Múzeumban, a Civil Közösségek Házában, a Színház téren, Nádor Galériában, Káptalan utcában. Fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok, de lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fény játszótér gyerekeknek, interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő fényalkotásban, a színek reflexióját kutathatjuk az Evangélikus Templomban, az ÁRKÁD Pécsbe pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek ezeken a kora őszi napokon. Egy rendhagyó Fény Útja állomás a belvároson kívül, a PTE Orvostudományi Tanszékének új épülete előtt, ígér különleges látványt. Hogy miért éppen ott? A Koros Design „Connected” című alkotásának központi elemei felnagyított óriás idegsejtek lesznek, a hatalmas fényszobor a neuronhálózatokra és azok kapcsolatára reflektál vizuálisan, geometriai összefüggések megjelenítésén keresztül.

ZSOLNAY LIGHT ART NEMZETKÖZI FÉNYFESTŐVERSENY: a Fényfesztivál legnagyobb közönséget vonzó programja a hatályos rendelkezések szerint, védettségi igazolvánnyal lesz látogatható. A japán, francia, spanyol, ecuadori, és hazai versenyzők alkotásait péntektől vasárnapig lehet megtekinteni.

NEMZETKÖZI UTCAMŰVÉSZETI PROGRAMOK: idén sajnos csak védettség biztosítása mellett, zárt terekben és belső udvarokban tudjuk megrendezni ezeket az attrakciókat. Ez egyben új lehetőséget is kínál, kisebb, de varázslatos, új helyszíneken, közelebbi nézőpontból láthatjuk a produkciókat.

ZENEI PROGRAMOK: szintén zárt terekbe vonulnak vissza, de számos belvárosi helyszínen várhatóak olyan koncertek, ahol a vizuális élmény meghatározó része a produkciónak. Érkezik többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, Pozvakowski, és a Pátkai Rozina vezette MINKA.

A programok nagy része továbbra is ingyenes, de a Fény Útja Extra karszalaggal látogatható, belépős helyszínei idén is különleges izgalmakat rejtenek.

Részletes program hamarosan a https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/ oldalon!

Forrás: mti.hu

Fotó: zsolnayfenyfesztival.hu