Ausztrália jó messze van tőlünk, túl sokat nem is tudunk a kontinensnyi országról, azonban a legtöbbünk fejében olyasfajta kép él róluk, mint egy szabad demokráciáról, ahol az állam nem csorbítja az emberek szabadságjogait, s hol béke és boldogság honol. Az elmúlt hónapok eseményei mutatták be, hogy mi sem áll távolabb a valóságtól.

Ausztráliából ugyanis modernkori covid-diktatúra lett. Egy olyan ország, ahol az állam az emberek alapvető szabadságjogait vette el vagy csorbította azokat, azért, hogy „megvédjék” őket a vírustól. Szögezzük le: a koronavírus valós veszély, főleg az idős polgárokra vigyázni is kell, azonban a korlátozásoknak és a lezárásoknak van egy határa. Ami túl megy az arányosságon, és az ésszerűségen. Ausztrália ezt a határt réges-rég átlépte.

Az ország nagyrésze jelenleg teljes lezárás alatt van, nyitás csak akkor lehet, ha az átoltottság eléri a 70 százalékot (40 és 50 között járnak, államonként eltérően), akkor létszámkorláttal, de kinyithatnak az éttermek, a teljesen beoltott emberek számára pedig engedélyezik,

  • a húsz fős szabadtéri összejöveteleket,
  • hogy már öt főt is beengedjenek a lakásukba,
  • hogy közösen használjanak egy autót másokkal,
  • illetve hogy szabadon utazzanak az államban.

Az állam jelenleg nem engedi meg, hogy az autójával valaki elvigyen A-ból B-be valakit, hogy a lakásába öt főt beengedjen, vagy szabadom utazhasson az országhatáron belül. Már ezek az intézkedések is józan ésszel felfoghatatlanok, egy szabad világban, azonban ami most jön, az az igazi bónusz. Az már szinte „természetes”, hogy kijárási korlátozás van, kötelező a maszk, és gyakorlatilag az egész országot lezárták, külföldiek 2022 végéig sem utazhatnak be.

Sydneyben a hatóságok egy szociális lakótelepen elkobozzák az alkoholszállítmányokat, hogy ezzel is ellenőrizzék, hogy a helyi lakosok mennyit isznak. Aki mégis fogyasztana alkoholt, az naponta maximum 6 sört, vagy egy üveg bort, vagy 375 milliliter röviditalt vásárolhat, ennél többet tilos. Tették mindezt azért, mert a környéken négy embernek pozitív lett a tesztje. A hatóságok minden csomagot, táskát és szatyrot szigorúan ellenőriznek, a kormány célja elviekben az, hogy megvédjék az embereket, hiszen ittas állapotban azok könnyebben létesítenek egymással kontaktust.