A vadállatok (sőt, bármilyen állatok) cirkuszban való szerepeltetése véleményem (és szerencsére mások véleménye szerint is) állatkínzás. Az állatoknak a természetben van a helyük, és nem a porondon, ráadásul sajnos rengeteg társulatnál kifejezetten rossz körülmények között élnek a szerencsétlen állatok, nem ritkán fizikailag is bántalmazzák őket.

Ez így nem helyes. Az állatok nem azért születnek, hogy cirkuszi látványosság legyen belőlük, természetüktől idegen ez a „munka” számukra. Nem ritkán fordul elő sajnos, hogy fizikai fenyítéssel idomítják őket, szerencsétlen párák komoly szenvedést tűrnek el életük során. Ráadásul a világ legjobb cirkuszaiban már nincsenek is állatok, és az ipar köszöni szépen, anélkül is jól van, hogy elefántokat, oroszlánokat vagy medvéket kellene kínozniuk.

Pécs mint oly sok minden másban, ebben is példát mutathatna, élen járhatna. Ezért javasolom, hogy Pécs tiltsa meg, hogy olyan cirkuszi társaságok érkezzenek a városba, ahol vadállatokat tartanak, mutassunk példát az ország többi települése számára is. Az nem járja, hogy a mi szórakozásunkhoz más állatoknak szükségtelenül kelljen szenvednie.

Az ügyben személyesen fogom keresni Dr. Kóbor József zöldbiztost, de a polgármester úrral is igyekszem felvenni a kapcsolatot, és elérni azt, hogy Pécs olyan település legyen, ahová egyetlen cirkuszi társaság se tehesse be a lábát, akik vadállatokat zsákmányolnak ki, és tartanak borzalmas körülmények között.

Egyetért a javaslattal? Ossza meg a cikket, jusson el minél több emberhez!