Az olasz parlament megszavazta csütörtökön, hogy októbertől minden munkahelyen kötelező legyen az úgynevezett zöld kártya, azaz a certificazione verde, a magyar védettségi kártya olasz megfelelője, írja az Ansa.it.

A digitális igazolás azoknak jár, akik megkaptak legalább egy oltást, negatív lett a tesztjük, vagy nemrég gyógyultak meg a fertőzésből. – írja a telex.

Ennek értelmében Olaszországban októbertől csak és kizárólag az dolgozhat, aki vagy átesett a fertőzésen, vagy megkapta az oltást, vagy negatív tesztet produkál. Igaz, utóbbit néhány naponta meg kell ismételni, ami így finoman szólva sem költséghatékony megoldás. Olaszországban felnőttek esetén minden egyes teszt 15 euróba kerül, gyerekek számára 8 euró az ára.

Az állami és a magánszektorban egyaránt kötelező a védettségi igazolvány, a cégeket és a munkavállalókat is súlyosan megbüntetik, ha olyan embert alkalmaznak, akinek nincs igazolványa.

Szeptember 1-től a tanároknak is kötelező lett az igazolás, ahogy az iskola területére lépő szülőknek is. Szeptember 9-től az iskolákban és egyetemeken dolgozó, takarító és étkeztető cégeknek kellett az igazolás, illetve az egészségügyben alkalmazott külső munkatársaknak.

Az ország célja az, hogy szeptember 30-ra az ország 12 év feletti lakosságának 80 százaléka legyen beoltva, írja a The Local.