2020-ban, az önkormányzati választásokat követően alakult meg Pécsett az új összetételű Idősügyi Tanács, ám a pandémia miatt a napokban tudta megtartani első ülését a grémium. A város közgyűlésének konzultatív testülete öt év szünet után dolgozhat ismét a pécsi idősek problémáinak feltárásán, életkörülményeik javításán.

Az előző városvezetés idején 2016-ban ülésezett utoljára a pécsi Idősügyi Tanács. A 2019-es önkormányzati választásokat követően ugyan újra megalakult a testület, ám az elhúzódó pandémia miatt végül csak a napokban tudta megtartani első ülését.

Az Idősügyi Tanács a pécsi önkormányzat közgyűlése mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő testület. Célja a városban élő idősek életkörülményeinek javítása, az őket érintő problémák feltárása, megismerése és lehetőségek szerinti megoldása. A grémium feladatai közé tartozik többek között az időskorú polgárok érdekeinek védelme, szükségleteik feltárása, javaslataik összegyűjtése és az időskorúak érdekében végzett tevékenységek összehangolása.

A hosszúra nyúlt szünet után a tanács tagjait Péterffy Attila, Pécs polgármestere köszöntötte, majd az ülés során beszámolt a testületnek az önkormányzat munkájáról, amit a város a pandémiás időszakban a pécsi idősek érdekében végzett.

Az eseményen részt vett Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármester is. A városvezető elmondta, hogy az ülésen az Integrált Nappali Szociális Intézményben működő idősek klubjának működéséről és igénybevételének lehetőségeiről, valamint a Szépkorú Hálózatról és a program keretében az idősek mindennapi életét megkönnyítő kiadványról is tájékoztató hangzott el. Az Idősügyi Tanács tagjai az Idősek Világnapja alkalmából szervezett megemlékezés szervezésével kapcsolatban fogalmaztak meg javaslatokat.

– A kötetlen és közvetlen beszélgetés közelebb hozta a feleket egymáshoz, és biztos vagyok abban, hogy a következő üléseken is hasznos és tartalmas párbeszéd alakul majd ki a városvezetés és az idősek képviselői között – fogalmazta meg Nyőgéri Lajos.

Tudtuk meg Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától.