A pécsi belvárosból ma műveleti terület lett, oda csak az mehet be, aki ott lakik, egyébként a rendőrök az egész területet lezárták szisztematikusan. Bosszantó, ugye? Elmondjuk, hogy mindez kinek, kiknek köszönhető!

Kezdjük egy nagyon fontos megállapítással: egy demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, felvonulni, rendezvényeket szervezni. Még akkor is, ha ez kellemetlenséggel jár, lezárásokkal, és igen, még akkor is, ha vannak akik a felvonulás tényével nem értenek egyet.

Van, akit zavar a Pride, mást meg például az egykori kommunista, most épp nemzeti-konzervatív Bencsik András által szervezett békemenet zavar. Ilyen, ha az ember egy társadalomban él, történnek olyan dolgok, melyek idegesítik. Erre megoldás ha valaki elköltözik egy lakatlan szigetre, minden más esetben bizony el kell tűrnie, hogy nem fog mindennel, és mindenkivel egyetérteni.

A Pride egy békés rendezvény. Soha nem hallottunk még olyat, hogy az LMBTQ+ közösség rátámadt volna a Betyársereg felvonulására, fordítva viszont már történt ehhez hasonló. Foci szurkolókra sem támadtak még melegek, ahogy a Mi Hazánk rendezvényeit is ritkán zavarják meg magyarországi biszexuálisok.

Ha a szélsőjobboldal nem fenyegetné a Pride-közösségét, ha nem lettek volna uszító felhívások az online térben és az utcán egyaránt, ha nem kellene attól félni, hogy a fekete ruhás (ezeknek nincs melegük?) neonácik rátámadnának a felvonulókra, tized ennyi rendőrre és lezárásra nem lenne szükség. Akkor a Pride okozta kellemetlenség nagyjából egy átlagos futóversenyével vetekedne, ami valljuk be, nem túl nagy.

Amennyiben Önt zavarja, hogy nem mehet be a belvárosba, zavarja a rengeteg rendőr, úgy nyugodtan köszönje meg a különböző szélsőjobboldali, neonáci szervezeteknek mindezt.

Fotó: Szabad Pécs