Kemenesi Gábor pécsi virológus Facebook posztjában buzdít mindenkit a maszk használatára a vírus elleni küzdelemben.

Van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől, az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is a vakcinákon túl, továbbra is javasolja a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását – írja Kemenesi Gábor pécsi virológus a Facebookon.

Kemenesi szerint a delta variáns terjedése óta már közismertté vált az a tudományos tény, hogy az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust. Ez azt is jelenti, hogy az oltatlanok, vagy a fokozottan veszélyeztetettek, illetve azok, akiknél életkoruk vagy immunállapotuk miatt hamarabb csökken a védelem, most a delta variáns által tüzelt negyedik hullámban könnyebben elérhetőek a vírus számára.

Éppen emiatt, hogy van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől, az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is a vakcinákon túl, továbbra is javasolja a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását.

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez” – írja a bejegyzésében.

Arról, hogy meddig marad az életünkben a járvány, a következőket írja – „virológusként bátran állíthatom, a járvány sajnos addig tart amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani – legnagyobb eséllyel itt születnek ugyanis az újabb variánsok, melyek a vakcinált társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani. Ez újabb és újabb hullámokat vethet, ameddig az egész bolygón el nem csendesedik a helyzet és be nem áll egyfajta egyensúly – várhatóan amikor a világ nagy része már immunizálódott.”