„1. Először megesküdtek rá egyesével, hogy soha nem fognak össze egymással. Részletesen ecsetelték, miért utálják egymást annyira, miért nem lehetséges köztük az összefogás és mennyire el kell számoltatni a másik ellenzéki pártot. A Jobbik Gyurcsány Ferencből az általa elkövetett bűnök miatt Gyurcsány fegyencet akart csinálni, Gyurcsány pedig egyszerűen betiltotta volna a Jobbikot. Amikor az összefogás szándékát lelepleztem, elkezdtek hazudozni, aztán persze kiderült, hogy mindenben igazam volt: ők hazudtak. Mindenkinek, éveken keresztül.

2. Kezdetben azzal próbáltak trükközni, hogy két listával indulnak. Egy posztkommunistával és egy „még nem is voltunk kormányon” cíművel. Ezt a lehetőséget egy módosító javaslattal kilőttem, hiszen úgy tisztességes, hogy aki Gyurcsánnyal akar kormányozni, az induljon vele közös listán. Alaposan összegyurcsányozták magukat, amiért azóta is nagyon haragszanak.

3. Az elején még arról volt szó, mindenki elindítja a saját jelöltjét, hogy a legnépszerűbb jelölt legyen a Fidesz kihívója. Röviddel később kiderült, hogy ebben is hazudtak: nem az ellenzéki szavazókra bízták a döntést, hanem piszkos háttéralkukat kötöttek egymással. Így lett a posztkommunista DK leghűségesebb szövetségese a Jobbik és ketten, együttes erővel szívatták meg a Momentumot, amelynek így alig lesz képviselő-jelöltje. A háttéralkukkal és a be nem váltott ígéreteik egész sorával magukat amortizálják, de ez így van jól.

4. Közben gondoskodtak a szórakoztató műsorról is. Az ellenzéki vezetésű városok egész sorában folyamatosak a belháborúk, mert amint a húsos fazék közelébe kerültek, egymás torkának estek. Kilépett, kizárták, ő a korrupt! Tóth Csaba és Hadházy Ákos zuglói meccséhez már nem is fűzök semmilyen kommentárt, csak hátra dőlök és kérek egy kávét.

5. Hamar kiderült, hogy Gyurcsányék cinkelt lapokkal játszanak és két jelöltet is indítanak a miniszterelnök-jelöltségért. Gyurcsánynét és családi kesztyűbábjukat, Karácsony Gergelyt. Bár a kutatások szerint hónapok óta Jakab Péter a legnépszerűbb jelölt, a legelejétől fogva mindenki tudja, hogy nem ő lesz a közös ellenzéki jelölt, hanem az, akit Feri akar. Gyurcsány közben szinte teljesen felfalta az MSZP-t, az LMP-sek pedig csupán abban bíznak, hogy kegyelemből ők is kapnak majd egy-két helyet a listán.

6. Aztán jött az előválasztás nagy meglepetése: Karácsony Gergely – saját bevallása szerint – alig néhány óra alatt összegyűjtötte a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges 20 ezer aláírást, ahogyan Dobrev Klára is. Ugyanehhez Jakab Péternek közel két hétre volt szüksége, pedig a Jobbiknak – saját bevallásuk szerint – több mint 10 ezer tagja van. A dolog annyira gyanús, hogy már Márki-Zay is hangot adott a kétségeinek, már csak azért is, mert aznap sehol nem láttunk Karácsonyért kampányoló aktivistákat.

7. Az előválasztás totális politikai kudarccá vált: a jelöltállítási kampányban az összes baloldali pártra együttvéve is kevesebb ember szavazott, mint amennyivel egyáltalán be lehet kerülni a parlamentbe. Hiába hívja a ballibsi média az év legjelentősebb politikai eseményének, a társadalmat az előválasztási kampány láthatóan nem érdekli, egyszerűen nincs benne felhajtóerő.8. A baloldali ellenzék által hónapokon keresztül előkészített, gondosan szervezett előválasztás már rögtön az első napon, alig néhány óra alatt összeomlott. Annyira, hogy le is kellett fújni az egészet. És persze ebben is össze-vissza hazudoztak: először azt mondták, hogy az óriási érdeklődés miatt, később pedig ráfogták a Fideszre az egészet.

Az ellenzéki szavazó pedig csendben elképzeli, mi lenne az országgal, ha a fentieket kormányra kerülve adták volna elő…”

Olvasható mind ez Volner János politikus mai Facebook bejegyzésében.

Forrás: Facebook

Fotó: Facebook