Csalhatatlanul megérkezett az ősz, és vele együtt egyre inkább előtérbe kerül az elmúlás gondolata. A kora őszi időszakban egyre többen látogatják a sírkerteken, és készítik elő szeretteik, őseik nyugvóhelyét a november elsejei ünnepre. A temetőkbe látogatók számának növekedésével egyenes arányban növekszik a hulladék keletkezése a területen. A Pécsi Központi Temetőbe kilátogatók az elmúlt napok során megtapasztalhatták, hogy ezentúl szelektív hulladékgyűjtőkben helyezhetik el a sírok gondozása során keletkezett szemetet.

A Pécsi Központi Temetőben az elmúlt héten bevezetésre került a szelektív hulladékgyűjtés, amelynek célja a hasznosítható hulladékok minél teljesebb körű összegyűjtése, ezzel egyidejűleg a jövőben már fel nem használható, hulladéklerakóba kerülő hulladék csökkentése, és ezáltal a környezet védelme.

Kihelyezésre kerültek a kék színű, szelektív hulladékgyűjtő edények a temető területén. Az elmúlt napokban csaknem 50 gyűjtőedény kerül ki, amelyekben a látogatók háromféle hulladékot gyűjthetnek elkülönítetten:

  • a műanyag palackot,
  • az egyéb műanyag hulladékot (műanyag mécsest, virágtartót, virágot),
  • üveget, üvegmécsest.

A kihelyezésre került hulladékgyűjtő edényeken jól láthatóan elhelyezett matricák segítik a hozzátartozókat, hogy hova milyen hulladék kerülhet.

Az eddig megszokott ketreces hulladékgyűjtő edények a jövőben sem tűnnek el a sírkert területéről, azonban ezeknél is átállnak a szelektív gyűjtésre. A tárolók egy részében kizárólag zöld hulladék helyezhető el, amit komposztálással újra lehet hasznosítani. A másik részükben pedig a már nem hasznosítható, vegyes hulladék gyűjthető.

Az eddig megszokott ketrece hulladékgyűjtők

A Pécsi Központi Temető kollektívája számít a lakosság együttműködésére, hiszen az újítás sikeressége érdekében szükség van arra is, hogy a temetőlátogatók a sírok gondozása során keletkezett hulladékot a kiírásoknak megfelelően, szelektíven gyűjtsék.

“A temetőbe azért járunk, hogy emlékezzünk elhunyt szeretteinkre, és tisztelegjünk felmenőink előtt, akik azért éltek és dolgoztak, hogy nekünk egy jobb világot teremtsenek” – fogalmazott Kőhegyi Csaba, a BIOKOM NKft. stratégiai és koordinációs vezetője.

“Most rajtunk a sor, hogy egy jobb világot teremtsünk a jövő generációinak. Ennek egyik lépése a szelektív hulladékgyűjtés, amelyre most már a sírkertben is van lehetőség.” – mondta a nonprofit Kft. vezetője.

Kőhegyi Csaba hozzátette, hogy a társaság egyébként is kiemelt figyelmet fordít a környezeti terhelés csökkentésére, ezért döntöttek amellett, hogy az üzemeltetésükben lévő Pécsi Központi Temetőben is bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést. A jövőben fel nem használható, hulladéklerakóba kerülő szemét mennyisége ezáltal ugyanis jelentősen csökken, így pedig élhetőbbé, tisztábbá válik környezetünk.

Forrás: biokom.hu

Fotó: biokom.hu