A Facebook néhány viharos éve alatt többször is arra kényszerült, hogy vezetőit tanúskodni küldje a Kongresszus elé olyan témákról, mint a félretájékoztatás és a trösztellenes aggályok. A Facebook legújabb csütörtöki meghallgatása a vállalat termékeinek a gyermekekre gyakorolt hatásait vizsgálja majd. A Wall Street Journal friss jelentése szerint az Instagram hatással lehet a tinilányok mentális egészségére.

A kutatás, amelyet a Facebook leányvállalata, az Instagram rendelt meg, kimutatta, hogy a fotóalkalmazás hatással lehet a lányok mentális egészségére olyan kérdésekben, mint a testkép és az önbecsülés – számolt be a Wall Street Journal. Miután a WSJ nyilvánosságra hozta az eredményeket, a Facebook leállította a 13 év alatti felhasználók számára fejlesztett Instagram Kids nevű termékét. Az Instagram közölte, hogy „szünetelteti” a munkát, hogy foglalkozzon a szülők, szakértők és szabályozó hatóságok által felvetett aggályokkal.

„Bár kiállunk amellett, hogy szükség van ennek az élménynek a fejlesztésére, úgy döntöttünk, hogy szüneteltetjük ezt a projektet” – mondta Adam Mosseri, az Instagram vezetője egy blogbejegyzésben. „Az Instagram Kids kritikusai ezt annak elismeréseként fogják felfogni, hogy a projekt rossz ötlet. Ez nem így van. A valóság az, hogy a gyerekek már most is online vannak, és úgy gondoljuk, hogy a kifejezetten számukra kialakított, életkoruknak megfelelő élmények kifejlesztése sokkal jobb a szülők számára, mint ahol ma tartunk.” – tette hozzá.

A Facebook kutatási vezetője továbbá cáfolatot adott ki a Wall Street Journal leleplezéseire azzal érvelve, hogy „egyszerűen nem pontos”, hogy a cég kutatása szerint az Instagram mérgező a tinédzser lányokra nézve.

Richard Blumenthal, a szenátus kereskedelmi, tudományos és közlekedési albizottsága fogyasztóvédelmi, termékbiztonsági és adatbiztonsági albizottságának elnöke csütörtökre hívta össze a témával kapcsolatos tárgyalást, amely a „Gyermekek online védelme: Facebook, Instagram és a mentális egészségkárosodás” címet viseli.

„A gyerekek és tizenévesek hatalmas kortársi nyomással és társadalmi elvárásokkal szembesülnek, hogy online közvetítsék életüket” – fogalmazott az albizottság a meghallgatást bejelentő közleményében, hozzátéve, hogy kifejezetten a Journal jelentése által feltárt Facebook-kutatásokat és „a gyerekek online védelmét szolgáló politikai megfontolásokat” fogja vizsgálni.

A gyermekek online biztonságát védők győzelemnek nevezték az Instagram for Kids szüneteltetését, de arra biztatják a vállalatot, hogy teljesen dobja el a terveket.

„Az egyetlen dolog, ami érdekli őket, hogy akkor fogják meg a gyerekeket, amikor a legsebezhetőbbek, azért, hogy a platformon tartsák őket, és hogy minél több személyes adatukhoz hozzáférjenek. Ez az üzleti modelljük, amely dollármilliárdokat termel, és ezt nem fogják kockáztatni” – mondta Jim Steyer, a Common Sense nonprofit gyermekmédia-felügyeleti szervezet alapítója és vezérigazgatója.

A Facebook részéről Antigone Davis, a Facebook globális biztonsági vezetője az egyetlen vezető, akinek jelenlétét a legújabb meghallgatás előtt bejelentették. A bizottság rangidős tagja, Marsha Blackburn szerint a meghallgatáson részt vehetnek a TikTok, a Twitter, a Snap és a Google tulajdonában lévő YouTube képviselői is.