A virágok előtt lebeg, nektárt szív – könnyű kolibrit kiáltani a kis repülő ékszer láttán, ami Harkányban ráadásul nagyon is gyakori vendég. Azonban nem is madárról, hanem – és ezt kevesen tudják – egy lepkéről van szó, ami a rendjükön belül is a szenderek közé tartozik.

Csak a forróbb napokon repül, ám a harkányi mikroklíma nagyon jólesik neki, így gyakorlatilag tavasztól késő őszig találkozni vele. Az elmúlt napsütéses héten is feltűnően sokat lehetett látni belőle a virágzó bokrok körül.

Tavaly az év rovarának választott kacsafarkú szendert nem véletlenül nevezik magyar kolibrinek – mutatott rá Sár József. Mint az entomológus megjegyezte, a lepke a konvergens evolúció iskolapéldája, ami annyit jelent, hogy rendszertanilag ugyan két teljesen különböző fajról van szó, de az azonos életmód miatt teljesen hasonló sajátosságokat mutat táplálkozása során az észak- vagy dél-amerikai madárral: gyors szárnycsapásokkal lebeg a virág előtt, miközben pödörnyelvével kiszívja a nektárt.

A tudós érdekességként megjegyezte, hogy a lepkék között a szender-félék a legjobb repülők. A kacsafarkú szender a Földközi-tenger partvidékéről érkezik hazánkba, miközben a táplálék nyomát követi. Leggyakrabban a nyár második felétől lehet megfigyelni.