A tegnapi nap során elérte Kolozsváron az aktív koronavírus-fertőzöttek száma a lakosság 6 ezrelékét, így a szombati naptól kezdve kijárási korlátozást vezethetnek be ESTE 8 óra után, az éttermek és a szolgáltatások zárva tartanak, az üzletek pedig hétvégenként csak 18 óráig lehetnek nyitva.

Romániában a veszélyhelyzeti intézkedéseket a jelenleg hatályos szabályok alapján – Magyarországgal ellentétben – nem országos, hanem települési szinten vezetik be a mindenkori aktív fertőzöttségi ráta alapján. 3 ezrelék alatt kötelező a beltéri maszkviselés, valamint a legtöbb szolgáltatás 50-75%-os kapacitással működhet. 3 ezrelék felett az éttermek, kávéházak kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók, valamint csupán 50 %-os kapacitással működhetnek.

4 és 6 ezrelék között a rendezvények szervezésének vannak szigorúbb létszámkorlátai, míg 6 ezrelék felett az üzleteken kívül minden szolgáltatás szünetel, éttermek csak kiszállítással működhetnek, továbbá pénteken, szombaton és vasárnap az üzletek csak 18 óráig lehetnek nyitva, ezenkívül 20 óra és 5 óra között a lakhely elhagyása csak indokolt esetben, egyéni felelősségvállalási nyilatkozattal vagy munkahelyi igazolással lehetséges. 7,5 ezrelék fölött az utóbbi két szabály nem csupán hétvégére, hanem minden napra kiterjed. A kijárási korlátozás alól mentesül, akinek érvényes védettségi igazolványa van (bár a szolgáltatások szünetelése miatt a 8 óra utáni kültéri lehetőségek is erősen korlátozottak).

A korlátozások nem azonnal lépnek életbe. Amikor egy település átlép egy határt, egy 48 órás megfigyelési időszak következik. Ha a 48 óra után az aktív fertőzöttek száma még mindig az aktuális határérték felett van, akkor az azt követő naptól kell a biztonsági intézkedéseket alkalmazani.

Romániában az elmúlt 2 nap az új fertőzöttek száma meghaladta a napi 10.000-et, az elhunytak száma pedig mindkét nap 200 felett volt. Az elmúlt héten elhunytak 92%-a nem volt beoltva, 94,5%-uknak pedig volt még legalább egy nyilvántartott betegsége – írja a maszol.ro.

Nem Kolozsvár az első nagyváros, ahol az aktív fertőzöttek aránya eléri a 6 ezreléket, hasonló korlátozásokat Temesváron, valamint a főváros több részén is bevezettek.