Mint ismert Pécsett és Baranyában is lezajlott az előválasztás, Baranya 1-ben Mellár, Baranya 2-ben Szakács győzött, előbbi Nemest, utóbbi Keresztest előzte meg. Országosan és helyben is látható: nagyon nem volt mindegy, hogy kit, ki támogatott az országos szereplők közül.

Mellár Tamás 4563 szavazatot kapott, őt Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Jakab Péter is támogatta. A körzetben Karácsonyra 2693-an, MZP-re 1552-en, míg Jakabra 799-en szavaztak. Ami összesen 5044 szavazat, Mellár tehát rosszabbul szerepelt, mint a három jelölt, aki őt támogatta, a közgazdász professzor 481-el kevesebb szavazatot kapott, mint az MSZP-P-LMP, MMM és a Jobbik miniszterelnök-jelöltjei.

Nemes Balázsra 3147-en szavaztak, őt Fekete-Győr András és Dobrev Klára támogatták, a Momentum elnöke 327, a DK alelnöke pedig 3136 szavazatot kapott. Ebből könnyen ki lehet számolni, hogy voltak olyan pécsi szavazók, akik országosan ugyan támogatták akár a Momentumot, akár a DK-t, ám helyben inkább Mellárra szavaztak.

Baranya 1-ben a miniszterelnök-jelöltekre összesen 8507 szavazat érkezett, a két jelöltre pedig 7710, ennek fényében voltak többen is, akik csak miniszterelnök-jelöltet választottak, helyi képviselőt nem.

Ennél is érdekesebb Baranya 2.

Szakács mindössze 188(!) szavazattal előzte meg Keresztest, az egykori komlói alpolgármester mögött Dobrev Klára és Jakab Péter állt. Szakács 3695 szavazatot kapott, a körzetben Dobrevre 3084-en, 891-en szavaztak, ami 3975 voks. Könnyen kiszámolható, hogy a körzetben volt 280 olyan szavazó, akik országosan Dobrevet, vagy Jakabot támogatták, ám helyben Szakács helyett Keresztesre szavaztak.

Keresztest egyedül Karácsony támogatta, a budapesti főpolgármesterre Baranya 2-ben mindössze 1926 szavazatot gyűjtött, ezzel szemben az LMP frakcióvezetőjének 3507-en szavaztak (volna) bizalmat. A végeredményen ez persze mit sem változtat, azonban érdekes, hogy amíg Szakács a „sajátjai” szavazatait sem tudta maradéktalanul begyűjteni, addig Keresztesre biztosan átszavaztak azok, akik Dobrevet, Jakabot, Márki-Zayt és Fekete-Győrt támogatták országosan.

Szakács a Dobrev-Jakab páros szavazatainak 92 százalékát kapta meg, addig Keresztes Karácsony szavazatainak 182 százalékát. A másik körzetben Mellár és Nemes is alulteljesített az elvárásokhoz pontosabban a miniszterelnök-jelöltjeikhez képest. Ez viszont felvet további kérdéseket, hiszen ezekből az adatokból egy további fontos információ rajzolódik ki:

Még pedig az, hogy melyik jelöltre hajlandóak többen szavazni, a „másik oldalról”. Ez olyan kérdés, ami az ellenzék számára 2022 tavaszán lesz igazán égető, ugyanis csak akkor győzhetik le Orbánt és a Fideszt, ha képesek lesznek minél több jobboldali, konzervatív és bizonytalan szavazót megszólítani, túl a „sajátjaikon”.