Az elmúlt időszakban kicsit ritkábban jelentek meg az oldalon gasztronómiai tematikájú cikkek, melynek oka, hogy egy hónapot Kolozsváron töltöttem az Erdélyi Magyar Tudományegyetem vendégoktatójaként. A tanítás és a kutatás mellett itt sem tudtam elengedni a gasztronómia iránti rajongásomat, épp ezért Vági Márton kollégám nyomán én is úgy döntöttem, hogy készítek egy listát azokról a kolozsvári éttermekről, amiket érdemes megnézni és kipróbálni. Az ő cikkeivel ellentétben én írok szimpátia szerinti sorrendet, az ötödik helytől megyek visszafelé.

Fontos, hogy igyekszem a turisták szempontjait figyelembe venni. Nagyon szeretem pl. az Agape éttermet Kolozsváron, ami egy önkiszolgáló, inkább kifőzde jellegű étterem. Kedvelem, mert olcsó, változatos, és ahogy főznek, az emlékeztet a magyarországi hasonló jellegű éttermekére. Ezért nagyon hiánypótló nekem, ha hosszú időt töltök itt. De egy turista, aki csak pár napig van a városban, nyilván nem erre vágyik, hanem valami olyanra, amit máshol nem kap. Ezért ezen a listán igyekszem számomra különleges helyeket ajánlani, ahol valami emlékezetest próbálhattok ki.

5. Pizza Polo

Semmi kétségem nincs arról, hogyha Marci írná ezt a cikket az én tapasztalataimmal, akkor nála ez a hely még előrébb lenne. Amikor 2018-ban először érkeztem Romániába, akkor általában nem volt jó véleményem a pizzériákról, a legtöbb helyen elég vastag tésztás, nehéz pizzákat adtak, ráadásul szinte minden pizzán volt olívabogyó, ami számomra értelmezhetetlen. Azóta viszont levontam azt a következtetést, hogy vagy 2018-ban csak rossz helyeket választottam, vagy volt azóta fejlődést, mert egyre több jó pizzát eszem.

A Pizza Polo igazi tradicionális olasz étterem, ahol a tészták és pizzák mellett a különböző saláták és húsételek is megjelennek. Nincs túl sokféle pizzájuk, de ami van, azok a hagyományos feltétekkel készülnek, az enyémen pl. paradicsom, parmezán, olasz sonka és rukkola volt. Friss, ropogós vékony pizzatészta, kellemes szósz és minőségi alapanyagok jellemezték a helyet és még a pizzához adott szószuk sem egy bolti termék volt, hanem egy fűszeres, édes-paradicsomos öntet, amit inkább mártogatósnak használtam a pizza széléhez, de nagyon bejött. Ízlett a limonádéjuk is, ami valódi erdei gyümölcsöket tartalmaz. Az egyetlen kisebb kritikám az árkategóriája, ami még az éttermi árakhoz képest is kicsit magas. De a minőséget meg kell fizetni.

4. Rhédey Café

A Rhédey az egyik olyan hely, ahova nyugodtan mehetnek azok is, akik nem tudnak románul és más idegen nyelveken sem szeretnek kommunikálni. Ugyanis a hely szinte minden alkalmazottja beszél magyarul és magyar nyelvű étlapjuk is van. Alapvetően a tradicionális fogások találhatók az étlapon: a legkülönfélébb sült, illetve rántott húsételek mellett nagyon finom marhapörkölt, illetve gulyás is van (ami ugyebár nem egyenlő a magyar gulyáslevessel), de puliszkát, illetve számos vegetáriánus fogást is talál, aki azt szereti, e mellett pedig teljes értékű saláták és desszertek is vannak. Én eddig a Rhédey salátát, a pörköltjüket és a rántott süllőt kóstoltam ott és mindegyik nagyon ízlett, mennyiségileg is rendben van (2 éve kicsit keveselltem, legutóbb rendben volt), nem degeszre etetős, de korrekt adagok vannak éttermi szinten abszolute megfizethető áron. Szóval, aki a klasszikusokat szereti, annak csak ajánlani tudom!

3. California burger + Pancake House

Na, most kicsit csaltam és kettőt írtam egy helyre :). A két étterem – amiknek a neve sok mindent elárul – semmilyen kapcsolatban nincs egymással, viszont közvetlenül egymás mellett vannak (illetve van közöttük egy kebabos, de azt nem tudom ajánlani), ezenkívül a kettő együtt szerintem egy remek kétfogásos Street food ebédet alkot. A California burger nem egy széles profilú hely, csak hamburgerek, szendvicsek vannak, de azt nagyon kimaxolja a vendéglő. A hús az egyik legjobban elkészített Kolozsváron, a szószok szintén helyben készülnek és nagyon kellemesek, a ropogós sült krumpli meg szintén nagy kedvenc. Árkategóriában az alap burgere 25 lej (70-nel számoljunk), krumplival 33, üdítővel 40 körül, nem a legolcsóbb, de még nem is drámai azért. Mennyiségileg is bőven elegendő, esetleg az ember még egy desszertet kívánhat utána…

…amit meg is kap, ha kicsit odébb megy. A Pancake House régebben nagyobb területen volt és a palacsinták mellett különböző szendvicseket és salátákat árult (ezek bevallom nem voltak a kedvenceim), most kisebb helyen van és már csak a palacsintákra koncentrál. A hagyományos palacsinták mellett palacsintás-pudingos pohárkrémeket is kínál a hely, ám az igazi kedvencem az amerikai palacsinta, amit tortaszerűen tálalnak a közepén valamilyen krémmel (jellemzően mogyorókrémmel), és mindenféle gyümölccsel. Ez mondjuk nem annyira desszert már, legalábbis egyszerre egy főétel után már nehéz megenni. A sima palacsinták 6-10 lej, a pohárkrémek 15 lej, az amerikai palacsinták meg a tartalmától függően 10 és 22 lej között vannak, de a legdrágább is minden fillérét megéri. Ha nem hiszed, kattints a képre!

2. Bulgakov Café

Egy másik olyan kolozsvári hely, ahol nem jelent gondot, ha magyarul beszélsz, sőt, egy igazi magyar helynek számít (de azért a román lakosok is szívesen látogatják). Amíg a Rhédey Café egy hagyományos étterem, ez egy kissé modernebb hely (bár a díszítés itt is egy retro hangulatot áraszt magából, legalábbis részben). A legtöbb étel itt is a hagyományos magyar fogások közül kerül ki, ugyanakkor néhány más jellegű étel is megtalálható, személyes kedvencem a Bulgakov Fried Chicken, ami – a nevéből talán kitalálható módon – a KFC mintájára ropogós csirkemell-csíkokat kínál krumplival és mártással, kicsit Street Foodosabb verzióban. Amit még nagyon szeretek a helyen, az a desszertek közül a Papanas. Ez a tejföllel és áfonyamártással kínált túrófánk nagyon sok étteremben megjelenik, de ilyen jól szerintem sehol máshol nem készítik a városban, a fánk ízletes és egyáltalán nem nehéz, az áfonyaszósz meg tényleg szinte olyan, mintha friss gyümölcsöt enne az ember. Ezenkívül az italkínálata is egyedi, mind az alkoholmentes koktélok, mind a Bulgakov limonádé igazi kedvenc nálam. És mindezek egyébként megfizethető áron és óriási adagokban jelennek meg! Nagyon szeretem a helyet.

1. O’Peters ír bisztró

Hangulatban azt gondolom, hogy a Bulgakov mindent visz Kolozsváron, de ha csak az ételt nézem, akkor van egy hely, ami még azon is túltesz. A történelmi belvárosban Kolozsváron szinte egymás mellett van jó néhány egyedi étterem, többek között egy osztrák konyha, egy Steakhouse és egy olasz tésztákat kínáló hely, amelyeket ízléstől függően ajánlok kipróbálásra. Ez a pincehelységbe nyíló ír kocsma-étterem azonban nálam egyértelműen a nr. 1. Egyszerűen akármit kóstoltam eddig itt – pedig már ettem rántott csirkét, hamburgert, halburgert, fish and chipset, és kolbászos ételt is – mindegyikről csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni. Az igazi kedvencem itt a hal, nagyon jól készítik el, a panírja mindig ropog, hozzá pedig a friss burgonya, valamint a citromos-majonézes szósz…írás közben összefut a nyál a számban. Míg a főételükből szinte minden alkalommal mást kóstoltam, addig desszert téren az állandóság híve vagyok (bár egy ismerősöm szerint a sajttortájuk is remek): az almás „pitéjük” – ami nem klasszikus pite (legalábbis a magyarországi jelentésében), hanem egy almás töltelék kekszmorzsával, és a hozzá tálalt vanília sodó mennyei. És mindezek egy itallal 50-60 lejből kijönnek. Hamár az italok, a limonádéjuk az én ízlésemnek kissé savanyú, de a házi jeges teájuk epres és kiwis verziója is kiváló, a papayásat még nem kóstoltam, de még megtehetem :). Kell ennél több? Szerintem nem.

+1: Gustador kebab

Még a végére tettem egy olyan gyorséttermet, amit semmiképp nem akartam kihagyni. Az előző 5 hely olyan ételeket kínál, amiket – hasonló minőségben – Magyarországon nem vagy nem sok helyen kap meg az ember. Ezzel ellentétben a Gustador ételek tekintetén főleg kebabot és rántott húsos szendvicset kínál, ami valljuk be, nem extrém különleges fogás. Ezen a fronton viszont nagyon kimaxolja a vendéglátást. A romániai kebabok kicsit eltérnek azoktól, amiket Pécsett ehetünk, szinte mindenhol a majonézes szószokat preferálják, legtöbb helyen inkább tortilla van, és hasábburgonya is kerül a szendvicsbe, amit én annyira nem szeretek. Itt, ha menüt kérünk, nem kapunk bele krumplit és helyben készült pitában tálalják az ételeket. Összesen 8-féle zöldségből (kétféle saláta, lilakáposzta, paradicsom, savanyú uborka, hagyma, kukorica, jalapeno) lehet választani és a klasszikus bolti szószok mellett további négyféle öntetből. Ebből három majonézes alapú, van egy fokhagymás, egy mexikói – ami chilit és Erős Pistát tartalmaz – valamint egy Currys verzió, de aki egy könnyedebbet szeretne, annak egy joghurtos-feta sajtos szósz is van. Ezenkívül pizzákat is árul a hely, amiket Marci biztos inkább melegszendvicsnek nevezne :), de ízben nagyon rendben vannak. És mindezeket 15 és 30 ej közötti áron, ami a minőségéhez képest kifejezetten baráti. Talán ez az a hely, ahol a legtöbbet jártam Kolozsváron, kebab fronton konkrétan nem nagyon létezik más nekem.

Ez az én listám, de ha jártál már a városban és van kedvenc helyed, írd meg nyugodtan! Hamarosan pedig hazatérek és folytatom Pécs és Baranya megye gasztronómiai feltérképezését.