Egy facebookos felhasználó, rendkívül feltűnő, alacsony áron, hirdette, illetve árulta az adok-veszek csoportban, valamint személyes profilján az energiaitalait, egészen pontosan a későbbiekben fellelt számla szerint 1 forint/darab áron, kartononként (24 db) 500-1000 forintért.

A csaló úgy bukott le, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, egy Nógrád megyei magánszemélynél tartottak próbavásárlást, majd az ellenőrzés eredményeképp több mint 11,5 tonna, egy éve lejárt minőségmegőrzési idejű energiaitalt vontak ki a forgalomból a szakemberek.

A vizsgálatok során, a szélhámos elmondta, hogy a 46.320 doboz energiaitalt fémhulladékként vásárolta, és ahogyan említettük egy forintért árulta őket. Fémhulladékként történő továbbértékesítés helyett azonban élelmiszerként árulta azokat. A nyilatkozatát a helyszínen feltárt tények és körülmények is megerősítették.

Az eljárás során a hatósági ellenőrök a jogsértő termék forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották, elrendelték azok forgalomból való kivonását, valamint hatósági zár alá helyezését.

Forrás