A termésbetakarítás, a szüret, és nem utolsó sorban az őszi időjárás elhozta a kerttel rendelkezők számára a következő tavaszi kert megtervezéseinek idejét. Most, mikor el kell döntenie a kertészkedőnek, hogy a következő szezonban milyen irányvonalat fog képviselni a kertje ideje bemutatni a biodiverzitás fontosságát.

A biodiverzitás, azt jelenti, hogy a kertünkben is törekszünk a biológiai sokféleség megteremtésére, ami az élőlények, és azok együtteseinek változatossága, és nemcsak az egyed feletti, de az egyed alatti szinteken is, hiszen pontosan ez az élő természet létezésének eredendő formája.

Márpedig az, hogy környezetünk minél szebb és kellemesebb legyen, az nagyban a változatosságon múlik. Tehát ha olyan, igazán változatos, szemet és lelket gyönyörködtető kertet kívánunk létrehozni ahol a növények mellett az állatvilág is megjelenik, akkor fontos néhány alapvető részletet figyelembe vennünk.

Az első és legfontosabb dolog, hogy a lehetőségeinkhez mérten minél jobban zöldítsük a környezetünket, kertünket. Amennyiben a zöldítés mellett döntöttünk, ne álljunk meg a fűmag elültetésénél. Nagyon látványos, és igazán nem időigényes az évelő növények telepítése.

Napjainkban reneszánszát éli az örökzöld, de ennél sokkal kert barátabb megoldást jelent a virágzó cserjék telepítése kertünkbe. A virág illata máris odacsalja a rovarokat, a rovarok pedig odacsalják a madarakat, és lám, máris azonnal élettel telik meg a kertünk.

Megfelelő körültekintéssel, ügyesen megoldható, hogy változatos magasságú, és más-más időszakban virágzó bokrokkal töltsük meg a kertet, hogy tavasztól-tavaszik csodás látványban legyen részünk.

A kerti aranyvessző, a labdarózsa, az orgona, a gyöngyvessző, a magnólia, a selyemakác, a császárfa, a hortenzia, a rózsa mind-mind más időszakban, télbe hajlóan örvendezteti meg csodás virágözönnel a gyakorló kertészt. Virágukkal, csoportba ültetésükkel, változatos levél és változatos formavilágukkal, egyedi méretükkel csodálatos kompozíciókat alkothatunk. Szoliterként pedig alkalmazzuk az egzotikus formavilággal, virággal és levélzettel megáldott példányokat.

A kerti változatosság elmaradhatatlan kelléke a fűszerkert, vagy veteményeskert. Kezdetnek megteszi az évelő fűszerek telepítése. Ezek a strapabíró, és a háztartásban nagyszerűen felhasználható zöldségek igazán nem igényelnek túl sok törődést. Felsorolásképpen csak néhány: metélőhagyma, oregano, levélpetrezselyem, sarjadékhagyma, koriander, zsálya, rozmaring.

A kertészkedők következő gondja a trágyázás, permetezés. Nagyszerűen alkalmazható és egyszerű a biotrágya és permetszer készítés. Segítségünkre van ebben a csalán és a fekete nadálytő, amelyeknek leveleiből, gyökereiből nyert erjesztett permetlé növekedésserkentő és növeli a növények betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képességét.

Csalán-fekete nadálytő permetlé készítése:

Zárható edényt töltsünk meg 1 az 1 arányban összedarabolt csalánnal és fekete nadálytővel. Öntsük fel annyi – lehetőleg eső- vagy kútvízzel, de természetesen a csapvíz is jó  – amennyi ellepi. fedjük le, kétnaponta keverjük meg, majd 15 nap után szűrjük le, a visszamaradt szárakat tegyük a komposztba. Locsoláskor, permetezéskor 1 liter levet legalább 10 liter vízzel hígítsuk, hogy elkerüljük a sűrítménnyel a növények leégetését.

Napi félórai kerti tevékenységgel csodás környezetet teremthetünk magunk körül növényekkel, állatokkal, színes, mozgalmas természettel.