Életének 89. évében meghalt Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye – tudatta a család pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Mádl Dalma péntek hajnalban hunyt el Budapesten.

Leánykori nevén Némethy Dalma 1932. november 9-én született Pécsett. Kései gyermek volt, két nővére 9 és 14 évvel voltak idősebbek nála. A budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban érettségizett 1951-ben, majd a Pécsi Gyermekkórházban, ezt követően 1957-től Budapesten, a Kertészeti Kutató Intézetben, majd 1964-től a Budapesti Műszaki Egyetemen a Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszék kutatócsoportjánál dolgozott.

Férjével, Mádl Ferenc későbbi köztársasági elnökkel 1955-ben házasodott össze, egy fiuk született 1961-ben. Férje 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke, ezalatt Mádl Dalma számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt, majd e tevékenységét férje mandátumának lejárta után is folytatta. Haláláig a Katolikus Karitász jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedett. „Hálával tartozunk Istennek, hogy Dalma asszony köztünk élt és áldozatos munkásságával, valamint egész életével az egyház tanítását és a krisztusi szeretetet közvetítette az emberek, a társadalom felé” – reagált Mádl Dalma halálhírére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

2005-ben a Polgári Magyarországért Alapítvány kitüntetésének átvétele után létrehozta az Istenadta Tehetség Alapítványt, amely a kistelepülések hátrányos helyzetű tehetséges gyermekeinek a tanulmányaihoz nyújt segítséget. 2012-ben Magyar Szabadságért díjban részesült.

Forrás: MTI, Wikipédia

Kiemelt fotó: Thaler Tamás